Lássuk, ma éppen mi gyógyítja a rákot!

2014.11.17. 07:59
Százezrek vevők az oltásellenességből, összeesküvés-elméletekből, az orvostudomány elutasításából és ezotériából gyúrt párhuzamos valóságra, ahonnan megdöbbentően népszerű alternatívmedicina-oldalak ontják magukból a tudománytalan álhíreket és csodatevő recepteket a Facebookon. Na de kinek áll ez érdekében?

Hogyan lehet gyógyítani a rákot? Ha erre a kérdésre bárki egymondatos választ ad, egészen biztosan butaságot beszél. A rák nem egy betegség, hanem egy betegségkategória, többtucatnyi altípussal, és rengeteg kezelési módszerrel, amelyek különféle hatékonysággal képesek a daganat ellen hatni. Sugárkezelés, kemoterápia, gyógyszerek, sebészeti beavatkozások – egy egész orvostudományi ág, az onkológia foglalkozik a rákbetegségek diagnosztizálásával és kezelésével.

Ehhez képest üssük fel az egyik legnépszerűbb magyar alternatívmedicina-oldal keresőjét, ahonnan sokkal reménykeltőbb információkat kapunk. Csak az elmúlt néhány hét terméséből szemezgetve, hírek érkeztek arról, hogy gyógyítja a rákot

  • a gyömbér és a méz,
  • a vöröskáposzta,
  • a petróleum,
  • az édes üröm (16 óra alatt a rákos sejtek 96%-át elpusztítja!),
  • a fekete paradicsom,
  • a kannabisz,
  • a szódabikarbóna,
  • a C-vitamin,
  • az aranykolloid,
  • a pozitív gondolatok ereje (videós illusztrációval! 2-3 perc alatt eltűnik a daganat!),
  • a böjt,
  • a tengeri uborka,
  • a kurkuma, oregánó, cayenne paprika és fokhagyma.

Könnyű belátni, hogy ez így egyszerre aligha lehet igaz. Sőt, ha csak egy-kettő igaz lenne belőlük, már rég nem lennének daganatos betegségek a világon, gyógyszerlobbi ide vagy oda. Az ilyen oldalakon ezek mellett más betegségeket gyógyító csodaszerekről, hamisított történelemről, világméretű összeesküvések szenzációs leleplezéseiről, a gyógyszeripar által vezényelt népirtásról és hasonlókról esik szó. Az ember azt gondolná, hogy ezek a józan ésszel komolyan aligha vehető híroldalak minimális közönséget szólítanak meg, azok is leginkább úgy követik, mint a pankrációt, amiről mindenki tudja, hogy kamu, de akadnak, akiket ennek tudatában is szórakoztat. Elvégre ki veszi azt be, hogy a háttérhatalmat, amely bárkit képes elhallgattatni, végtelen pénze és erőforrása van, és milliókat gyilkol meg hidegvérrel, majd pont a Facebookon (amit a CIA üzemeltet, mint az köztudott) fogja lebuktatni egy hobbioldal? Naponta többször?

Nos, aki tényleg ezt gondolja, az meg fog lepődni, amikor megnézi pár ilyen oldal facebookos követőinek táborát:

Ezek óriási számok – és mielőtt arra gyanakodna, hogy különféle csaló trükkökkel lettek feltornászva, az egyes posztok alatti többszázas, többezres lájk- és megosztásszámok nem erre utalnak. 200 ezer feletti facebookos követőt a magyar mainstream médiából csak a legerősebb online jelenlétű, nagy, profi szerkesztőséggel dolgozó híroldalak tudnak felmutatni, mint például a HVG vagy a Hír24, hogy saját magunkat ne említsük. A Szabadon Ébredők facebookos követőinek tábora nagyjából megfelel az RTL Klubénak, a legkisebbnek számító Tudás fája és a Naturahírek pedig egyenként több emberhez jut el Facebookon, mint a Magyar Hírlap, az Echo tévé és a Heti Válasz összesen. Ennek tükrében mindjárt nem tűnik olyan viccesnek a dolog.

Amíg csak arról van szó a hírekben, hogy a hiperpulzatív mágneses térrel manipulált C-vitaminnal dúsított, homeopátiásan hígított articsókatea csodás méregtelenítő és immunerősítő hatású, lehet legyinteni, hogy aki ennek a hülyeségnek bedől, az meg is érdemli. De amikor a valóságtól messze-messze elrugaszkodó, de a százezernyi olvasó által mégis komolyan vett cikkek az orvostudomány elutasítására, a védőoltások megtagadására buzdítanak, akkor az alternatív medicina összeesküvés-elméleteibe vetett hit ön- és közveszélyessé válik.

Titkos titkok

Hungarikum

Nálunk különös módon a nacionalista és olykor antiszemita, globalizációellenes politikai konspirációs elméletek összekapcsolódnak a new age-es, ezoterikus, az orvostudományt elutasító, az alternatív gyógyászatot előtérbe helyező gondolkodással, a selfmade mozgalommal, a technológiára épülő nyugati kultúrának az elutasításával. Itt ér össze a szélsőjobb ideológiája a leginkább az újbaloldalhoz kapcsolódó antikapitalista gondolkodásmóddal. Ezt a bizarr fúziót az összeesküvés-elméletek alapelvei teremtik meg: »Ne higgy a hivatalos forrásnak!« és »Legyél bizalmatlan a rendszerrel szemben!« – ez nemcsak a politikára, de a tudományra, az iparra és a technológiára is kiterjed. Ez a logika, az összeesküvéses fúzió nagyon különböző ideológiai tartalmakat képes egy ernyő alá vonni, néha a logika szabályaira is fittyet hányva” – mondta a magyar facebookos alternatívmedicina-birodalomról az Indexnek adott interjújában Krekó Péter, az összeesküvés-elméletek pszichológiájának egyik vezető magyarországi kutatója. Meg még sok más érdekeset is, amit itt olvashat el.

Hogy sok embernek egyszerűen pszichológiailag szüksége van a titkos csodaszerekről szóló hírekre, az nem meglepő. Ha már a rák gyógyításával kezdtük: ez a betegség halálos, szinte nincs is olyan ember, akinek a családjában ne érintett volna valakit, a kezelés drága, fájdalmas, komoly mellékhatásai vannak, és sokszor eredménytelen is. Hát persze, hogy kellemes alternatíva emellett abban hinni, hogy egyél káposztát, az 14 és fél perc alatt elpusztítja a daganatot. Akkor is, ha tegnap még a banánhéj csinálta ugyanezt, tegnapelőtt meg az almaecet.

Ha egy alternatívmedicina-cikk nagyon nagy karriert fut be a közösségi médiában, olykor a mainstream sajtó és a témára specializált blogok is felfigyelnek rá, darabokra cincálják, rámutatnak az ellentmondásaira és a tudományos tényekkel ellentétes állításaira. Ez azonban már késő bánat: egy hívő számára a racionalitás és a logika már nem működik, az ellenérvek csak a hitét erősítik a saját alternatív univerzumában.

A témákon (és a konkrét cikkeken, amiket sokszor egymástól vesznek át) kívül van még közös dolog ezekben az oldalakban: az, hogy nincs kiadójuk, impresszumuk, nincsenek aláírva a cikkek, sehol egy cég vagy egy név, amihez kötni lehetne az egészet. A kapcsolatot az oldal felé szinte minden esetben egy szál ingyenes emailcím jelenti. Néha még a domainbejegyzés nyilvános adataiból sem derül ki egyértelműen, hogy kié az oldal, de ha igen, az sem számít sokat, elvégre itt csak az látszik, ki fizette ki azt a pár dollárt a cím regisztrációjáért. Szintén közös jellemzőjük ezeknek az oldalaknak, hogy hirdetésekkel alaposan meg vannak pakolva. Ez így együtt már minimum gyanússá teszi az alternatívmedicina-híroldalak bizniszét. Mégis, kik terjesztik ezt a sok hülyeséget, és mennyit keresnek vele? – adja magát a kérdés.

A pénz nyomában

Mivel az alternatívmedicina-oldalak készítői nem nevezik meg magukat, cselhez folyamodtam, és a pár bekezdéssel előbb említett négy oldalt egy fiktív cég nevében, hirdetési lehetőségek és árak iránt érdeklődve kerestem meg. Igyekeztem igazán komolyan vehetetlen marhaságot kitalálni, ezzel meghagyva az esélyt nekik, hogy lepattintsanak egy „ hagyjál békén ezzel a hülyeséggel” reakcióval. Így született meg a már szintén említett, hiperpulzatív mágneses térrel manipulált C-vitaminnal dúsított, homeopátiásan hígított articsókatea. A teljes levelet, amiben a szert bemutattuk, hosszasan méltattuk, és hirdetési ajánlatot kértünk rá, itt olvashatja el.

Egy-két napon belül mind a négy helyről választ kaptam, és még pár napnyi levelezés során lelepleződött, hogy kik állnak az alternatívmedicina-birodalom mögött, és mennyit keresnek a reklámokon. Nos, ha valaki grandiózus összefonódást és zsebre vágott tízmilliókat sejtett volna a háttérben (lássuk be, összeesküvés-elméletekben utazó oldalaktól ez lett volna a minimum), annak csalódást fogok okozni:

  • A négy oldalon négy különböző emberrel beszéltem, láthatóan nem volt köztük semmilyen kapcsolat.
  • Ráadásul azonosak voltak a domainadatoknál lekérhető publikus regisztrátor személyekkel.
  • Hirdetési ajánlatként havi 10 és 30 ezer forint, illetve 50 és 250 dollár (12-60 ezer forint) közötti árakat kaptam egy bannerért plusz egy pr-cikk megjelentetéséért. Alkudni nem próbáltam.
  • Amikor azt kérdeztem, hogy megoldható-e, hogy a pr-cikknél ne jelezze az ilyenkor szokásos (x) a cikk végén, hogy fizetett hirdetésről van szó, mindenhonnan azt a választ kaptam, hogy természetesen, mivel amúgy sem szokták jelezni az ilyesmit.
  • Amikor számla felől érdeklődtem, egy oldaltól kaptam olyan választ, hogy Édesapám vállalkozásának keretében tudunk számlát kiállítani, melyet postai úton tudunk elküldeni Önnek.”, a többieknél az volt a válasz, hogy számla nincs, minden zsebből zsebbe megy.

A hirdetési árakból és az oldalakon levő reklámok mennyiségéből nagyjából meg lehet becsülni, mennyi lehet az álhíroldalak bevétele, mekkora biznisz is az alternatívmedicina-média. Összességében úgy néz ki, nem egy kimondott aranybánya ez, legfeljebb 100-150 ezer forintos havi bevétel jöhet össze a hirdetésekből  igaz, az a jelek szerint szinte teljesen adómentesen. Amiből szerverhostingra biztosan elmegy havi 10-20 ezer forint, még ha ezek az oldalak a jellegükből, technikai megvalósításukból adódóan nem is igényelnek óriási szerverhátteret. Ez százezres nagyságrendű olvasótáborok mellett azért nem túl fényes eredmény. Hogy hány szerkesztő áll egy-egy oldal mögött (vagyis hányfelé oszlik a pénz), és ők mennyit dolgoznak vele, az rejtély, mindenesetre az biztos, hogy ebből a bevételből senki nem fog Szíjjártó Péter-i értelemben vett decens polgári otthont vásárolni.

Szóval kik is azok a szabadon ébredők?

Nos, a Szabadon Ébredőket például egy ifj. Kuti Imre nevű fiatalember készíti Csajágról (ez egy kis falu Balatonkenese mellett), aki a nyilvános Facebook-oldala szerint egyébként civilben biztonsági őr. És önkéntes Wikipédia-szerkesztő, nem éppen egy szabadon ébredőhöz illő érdeklődési körökkel. Egyébként a nyilvános Facebook-posztjaiban is hajlamos ezoterikus oldalakon gúnyolódni; sőt, még egy olyan bejegyzést is találtunk nála, ami már-már az abszurd humor Monty Python-i magasságaiba emeli:

Magyarország a csalók országa lett. Tele az internet hamis hirdetésekkel, nem létező de eladó dolgokkal... Ha rajtam múlna ez nem így lenne.

És ami még ennél viccesebb, az az ő nevével és emailcímével feladott hirdetés az Olx-en, amelyben

Számítógépen helyesen írni tudó személyt keresek. Honlapok szerkesztéséhez. (cikkek írásáról lenne szó) Fizetés megbeszélés szerint!

A hirdetésre természetesen azonnal jelentkeztem egy újabb fiktív címről és névvel, de sajnos választ nem kaptam rá. Így biztosan nem állíthatom, hogy valójában így toborozzák a titkos tudás letéteményeseinek legbátrabb szabadon ébredőit, csak azt, hogy vannak erre mutató jelek. Imre egyébként nem titkolja különösebben, hogy szabadon ébredő lenne, jó néhány cikkét, fordítását névvel vállalja az oldalon, illetve az oldal szerkesztőjeként kommentel.

Hozzá hasonlóan a Tudás Fája vagy a Tudnodkell.info mögött állók sem őrzik foggal-körömmel az inkognitójukat, előbbit a publikus domaininformációknál felsorolt Balogh Szabolcs, utóbbit az oldal Google Plus-profilját kezelő Simon Nikolett futtatja. A Naturahirek.com mögött szintén a doménbejegyzésnél kilistázott, Amerikában élő magyar-amerikai házaspár, Eszter és Matt Williams áll, akik egyébként egy kelet-európai autókat Amerikába exportáló vállalkozást vezetnek főállásban.

Ön valószínűleg életében először hallotta ezeket a neveket, ahogyan én is akkor, amikor emailben beszéltem velük. Éppen ez a lényeg, és éppen ez villantja fel a hagyományos online média (az offline-ról nem is beszélve) legrosszabb rémálmát. Csak egy jó téma, némi kitartás és minimális befektetés kell, és egy biztonsági őr vagy egy használtautó-kereskedő egymaga nagyobb olvasótábort tud építeni, mint profi szerkesztőségek a maguk évtizedes tapasztalatával, médiacéges háttérrel, marketinggel, esetenként politikai kapcsolatokkal, sok-sok millió forintból.

Csak az a probléma, hogy ezt a nyilvánosságot a racionális, bizonyítékokon és tényeken alapuló tudomány elleni hisztériakeltésre használják.

Nagy erővel nagy felelősség jár, hangzik a képregényhős Pókember szállóigévé lett figyelmeztetése, amire az alternatívmedicina-média összes szereplője láthatóan magasról tesz. És nem is tudom, melyik a rosszabb, ha ezt azért az aprópénzért teszik, amit havonta kivesznek az üzletből, vagy meggyőződésből.

Az igazán elkeserítő rész pedig csak most kezdődik

Ha már kamuhirdetőként futottam egy kört az alternatívmedicina-média világában, kipróbáltam magam cikkíróként is, továbbra is a már említett csodatevő tea ürügyén. Amolyan stílusgyakorlatként összedobtam egy kamucikket. A recept az volt, hogy rákerestem a Google-ben, mit mondanak a valódi tudományos kutatások az articsóka élettani hatásairól, fogtam három ilyen linket, majd köréjük költöttem egy csomó eszement hülyeséget. Aztán beküldtem a négy tesztelt oldalnak közlésre. A Tudnodkell.info nem reagált, a Szabadon Ébredők pénzt kértek volna a közlésért, a Naturahírek és a Tudásfája viszont simán leközölte, betűhűen, helyesírási-stilisztikai hibákkal együtt, mindenféle ellenőrzés, szerkesztés nélkül, pontosan ugyanolyan tartalomként, mint az összes többi cikkük. Tessék, elolvashatja itt, és itt. És itt vannak a Google Cache elmentett verziói is, ha véletlenül az előző kettő véletlenül törlődne, miután ez a cikk megjelenik.

1387555207 herbal-tea-S-3atiso-sd.png.png
Fotó: cavoxa.com

A kísérletem szerint tehát a szerkesztők olyan cikkekkel etetik a százezres nagyságrendű olvasótáborukat, amelyek minimális ellenőrzésen sem esnek át. Nem néztek utána annak sem, hogy létezik-e egyáltalán ez a Trá Atiso nevű dolog, amiről írok – holott egy szál Google-keresés lebuktatott volna, hogy ez egy kutyaközönséges filteres tea Vietnamban, amiről soha senki nem állított olyan dolgokat, amikről én írok.

A cikknek nagyjából minden második mondatának minimum gyanúsnak kellett volna lennie egy olyan ember számára, aki természetgyógyászattal, természetes gyógymódokkal foglalkozik. Azon a ponton, ahol azt állítom, hogy a vietnami hegyi törzsek évezredekkel ezelőtt feltalálták a homeopátiát, egészen biztos voltam benne, hogy túlfeszítem a húrt, ha nem az oldalak szerkesztőinél, hát az olvasóknál.

És nem, és nem.

Elkeserítő és valósággal letaglózó, de sokan simán elhitték a sok baromságot, amit összehordtam. A cikk a két oldalon kapott kb. 500 lájkot és megosztást, aztán a két megjelenés után az anyag önálló életre kelt, elkezdték hasonló oldalak átvenni, alternatív medicinában utazó híraggregátorok szemlézni, a Google-ön most már több száz találaton keresztül lehet elérni. A Facebookon, illetve ezeken a csatornákon át a cikk alsó hangon több tízezer, de inkább százezernyi olvasóhoz jutott el, és a szöveg végére odacsempészett emailcímre a mai napig nulla darab olyan üzenetet kaptam, amiben bárkiben egy szemernyi kétség is felmerült volna azzal kapcsolatban, amit írok. Bezzeg olyan levelek folyamatosan jönnek, amelyek arról érdeklődnek, hogy hol lehet rendelni a csodateából és mennyiért. Két héten át mindennap reménykedve nyitottam ki a kamucikk szerzőjéhez tartozó emailfiókomat, hogy talán ma valakinek volt egy kis esze, gyanakodni kezdett, rászánt két percet, és lebuktatott – de nem. Ezeknek az oldalaknak az olvasói olyan hatalmas erővel akarnak hinni, hogy gyakorlatilag bármi megteszi nekik erre a célra, amit csak eléjük tesznek.

Egy haverom sok évvel ezelőtt diákmunkában egy nyáron át egy húsfeldolgozó üzemben dolgozott. Azóta nem eszik párizsit, mert látta, hogyan készül. Én most beleláttam abba, hogyan készülnek az alternatívmedicina-híroldalak. Tudják mit? Százszor inkább a párizsi.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM