Okozhat földrengést egy futballmeccs?

2015.01.09. 11:59

A Seattle Seahawks fontos meccset játszik szombaton a Carolina Panthers ellen, és most nem csak a futballrajongók lesznek extázisban. A mérkőzés közben egy csapat tudós figyeli majd árgus szemekkel a szeizmológiai műszereket, mert a rajongók segítségével akarnak letesztelni egy földrengéseket előrejelző rendszert.

Ezt a tudományos munkát hazánkban nehéz lenne kivitelezni, mert ahhoz túl kevés a néző.A Seattle Seahawks meccseire azonban átlagosan 68 ezren mennek el. A rajongók bevonása nem légből kapott ötlet: már 2011-ben észrevették a szeizmológusok, hogy a műszereik képesek kimutatni a tomboló közönség által keltett rezgéseket. Ezután még több szenzort telepítettek a környékre, és tavaly már azt is pontosan látták, hogy mikor kezdenek a nézők táncolni a játék szünetében.

Most két lépéssel tovább mennek a kutatók. A rajongók akkor ugrálnak a legjobban, amikor a helyi csapat szerez pontot, tehát ismert, hogy mely időpontokban várható rengés. Az is biztos, hogy sokan otthonról figyelik majd az eredményeket, amivel azt is le tudják tesztelni, hogy a rendszereik miként tud megbirkózni azzal az óriási adatforgalommal, amilyenre egy vészhelyzet esetén is számítani kell. 

A kutatókat leginkább a kommunikációs rendszerek megbízhatósága érdekli, mert elég nehéz szimulálni több ezer felhasználó viselkedését - mondta John Vidale professzor, a kísérlet vezetője. A kutatókat munkáját segíti, hogy a játék tévéközvetítése 10 másodperces csúszásban lesz hozzájuk képest, tehát a legnagyobb rajongóknak, akik a lehető leghamarabb értesülni akarnak az eredményekről, a kutatók adatait érdemes követniük.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport