Kifehérednek van Gogh festményei

2015.03.11. 17:18

Régóta foglalkoztatja a szakértőket és a kurátorokat, miért fehérednek ki van Gogh festményei. A rejtélyt valószínűleg sikerült megoldania az Antwerpeni Egyetem kutatóinak. A rejtély kulcsa a plumbonacrit nevű ásvány.

Vincent van Gogh Búzamezők felhős ég alatt című festményében például eredetileg volt vörös. A belga tudósok mikroszkóp és röntgen alatt vizsgálták meg a festményt, hogy megállapítsák, milyen ásványok voltak benne. Ekkor derült ki, hogy a festék egy kis része eredetileg vörös volt.  A kutatók azonban rájöttek, hogy a festő által felhasznált vörös ólomfestékben olyan ásvány van, ami fényre kifakul. 

Búzamezők felhős ég alatt
Búzamezők felhős ég alatt

Francesca Casadi, az Art Institute of Chicago megőrzésért felelős tudósa szerint eddig is tudták, hogy néhány színezék, amit van Gogh használt, idővel megváltozik. Azon viszont meglepődött, hogy a vörös is így járt, amit általában stabilnak tartanak.

Van Gogh az ipari forradalom után alkotott, ekkor pedig már gyártották a festékeket, nem volt beleszólásuk a készítésükbe. A szakértő szerint a vörös elváltozásának is ahhoz lehet köze, ahogy a festéket gyártották: olyan hozzávalókat is beleraktak a festékbe, ami változásokat okoz. A festőknek viszont sokkal egyszerűbb volt így, csak megvették a festéket, nem kellett maguknak előállítaniuk.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM