Vilmos
21 °C
36 °C

Itt a tudományos bizonyíték: a vidékiek inteligensebbek, mint a budapestiek

2015.04.01. 15:35
Meglepő eredményt hozott a Magyar Tudományos Akadémi Intelligenciakutató Intézetének átfogó vizsgálata, amellyel az ország egyfajta “intelligencia-térképét” rajzolták meg. A kutatás 3 éven keresztül zajlott, összesen 97 ezer ember töltötte ki a speciálisan a magyar viszonyokra igazított IQ-tesztet, akiknek demográfiai és lakóhely szerinti összetétele is reprezentatív volt az ország egészére nézve. Az eredmény meghökkentő: a vidék okosabb mint a főváros.

Drága olvasó!

Van egy rossz hírünk. Vagy jó, viszonyítás kérdése. A lényeg: bocsánatot kérünk, de rútul átvertük önt. Nem volt semmiféle országos IQ-teszt. Nincs is olyan, hogy MTA Intelligenciakutató Intézet. Fogalmunk sincs, hogy a vidékiek, vagy a budapestiek az okosabbak. És az intelligenst két L-lel kell írni, nem úgy, ahogy mi írtuk a címben.

Az átverés célja persze nem az volt, hogy önt felidegesítsük. Éppen ellenkezőleg: az, hogy velünk együtt jól szórakozzon. Ön ugyanis pontosan úgy viselkedett, ahogyan kultúrembertől elvárható: elolvasott egy meghökkentő cím-ajánló párost a Facebookon, és rákattintott, hogy elolvassa a cikket. Éppen ezért megérdemli, hogy ha visszamegy az Index Facebook-oldalára, jól kiröhögje azokat, akik nem kattintanak, nem olvasnak, csak osztják az észt a kommentekben.

Valami azt súgja ugyanis, hogy a facebookos kommentelők jó része egyáltalán nem olvas, és úgy szól hozzá egy-egy ott megosztott cikkhez, hogy - a címen túl - fogalma sincs, hogy az mit ír. Hogy vajon alaptalan, rosszindulatú feltételezés-e ez részünkről, vagy tényleg ez a helyzet, az majd most ki fog derülni - már ha önök hajlandók belemenni a játékba. Azt kérjük önöktől, hogy ha van kedvük, lájkolják, és osszák meg ezt a cikket (ezzel a saját ismerőseiket tudják tesztelni), de semmiképpen ne rontsák el a tréfát azzal, hogy a kommentfolyamban lebuktatják az átverést. Holnap reggelre pedig meglesz a tanulság: vajon olvasnak is az emberek, vagy csak ész nélkül anyáznak és kiabálják bele a világba a véleményüket?

Egyébként nem magunktól vagyunk ám ekkora trollok. Ugyanezt a tréfát tavaly ilyenkor az NPR, az amerikai közrádió weboldala játszotta el az olvasóival (pontosabban a nem olvasóival), április elseje alkalmából, nagy sikerrel. Vajon a magyar facebookozók könnyebben rászedhetők, mint az amerikaiak? Ha most nem derül ki, legfeljebb megkérdezzük az MTA Intelligenciakutató Intézetét.

 

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!