Egy svéd kutatás szerint ehetetlenné teszi a kagylót és az osztrigát a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, mert a melegben mérgező mikroorganizmusok támadják meg őket – írja az MTI.
A Göteborgi Egyetem kutatói szerint az időjárási modellek azt jósolják, hogy a tengervíz hőmérséklete jelentősen megemelkedik a következő száz évben, és ez óriási zavart okozhat a vízi élőhelyeken. Ahol a csapadék mennyisége növekszik, ott csökkenhet a felszíni vízrétegek sókoncentrációja.
A kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a délnyugat-indiai zöld kagyló (Perna viridis) életét. A mangalori tengerparton tenyésztettek kagylót meleg, alacsony sótartalmú vízben, majd toxikus planktonokkal és kórokozó baktériumokkal vették körül őket.
Az eredmények azt mutatták, hogy ha a körülmények megváltoztatása után a kagylókat kitették a mikroorganizmusok jelentette veszélynek, a kagylók immunrendszere legyengült, és emiatt romlott az állapotuk is.
Lucy Turner, a kutatás vezetője szerint a jelenség nagy fenyegetést jelent a trópusi kagyló tenyésztésével foglalkozó iparág számára.
A kutatók szerint a változások drámaian befolyásolhatja az óceánok mikroszkopikus baktérium- és planktonpopulációit, valamint azoknak az állatoknak a létét, amelyek a táplálékláncban felettük állnak. A jövőbeli viszonyok kedvezhetnek egyes kórokozó baktériumoknak, valamint azoknak a planktonfajoknak, amik a halálos kagylótoxint, a PST-t (paralytic shellfish toxin) termelik. Könnyen kitalálható, mi történik azokkal, akik megeszik a felhalmozódott méregben gazdag kagylókat.