Nárcisz
5 °C
15 °C

Emberek, tényleg tiszta a Duna!

DSC 2033
2015.10.20. 10:20
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint nem csal a szemünk: a Duna vize tényleg sokkal jobb minőségű, mint korábban volt. Ezt több mérés is megerősíti. A javulás az EU-s szinten összehangolt vízpolitikának, a rendszerváltás után a szennyező ipar eltűnésének és a szennyvízhálózat modernizálásának, kiépítésének köszönhető. Viszont nem biztos, hogy akkor a legjobb a víz, amikor amúgy tisztának látjuk.

Szerkesztőségünk több tagja megfigyelte, hogy a Duna sokkal tisztábbnak tűnik, mint korábban, a fürdőszezonban több helyen szinte átlátszó volt, élőlényt is többet lehetett látni benne.

Minden évben sokat úszom Horánynál, és még sose volt ennyire látványosan tiszta: rengeteg rák volt meg kagyló, fél méterig simán le lehetett látni az aljára

– írta kollégánk.

A megfigyelők nem tévedtek: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) megerősítette, hogy a folyó vízének minősége sokkal jobb, mint az elmúlt évtizedekben. Ennek alapvetően két oka van:

  1. Leépült a folyó mentén települt, nagyon szennyező ipar.
  2. Sokat fejlődtek a csatornák technológiailag, nem nagyon ömlik tisztítatlanul a szennyvíz a Dunába.

Az OVF szakértői szerint Duna vízminősége javul, főleg a hosszú távú vizsgálatok eredményei alapján. Magyarországon 1968 óta mérik rendszeresen a vízminőséget tavainkban, folyóinkban, így a Dunán is. Az azóta eltelt 47 év több szakaszra osztható.

A rendszeres mérések kezdetétől a rendszerváltásig eltelt több mint 20 év alatt az ipari terhelés volt a leghangsúlyosabb, majd az ipar átalakulásával, a szennyező nagyipar visszaszorulásával és az ipari szennyvíztisztítási technológiák bevezetésével és fejlődésével csökkent a Duna terhelése.

Emiatt viszont a lakossági eredetű, szakszóval kommunális szennyvizek hatása nőtt meg. Ennek csökkentésére indult el a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Program. A program miatt nem kevesebb, hanem több szennyvíz került a Dunába, de minősége, tisztítási aránya sokkal jobb, mint korábban. 

A Dunát viszont nem csak ezek a jól beazonosítható szennyezések érik: ilyen például a légköri kiülepedés, a part menti sávokból bemosódás, a felszín alatti vizekből eredő szennyezés. Ezek nehezebben vizsgálhatók, és hatásukat is nehezebb csökkenteni.

Kisfiúk fürdenek a Dunában a győri Aranyparton
Kisfiúk fürdenek a Dunában a győri Aranyparton
Fotó: Kallos Bea / MTI

Így mérnek

A magyar hatóság a vízminőségi jelzők közül kettőt tart a legfontosabbnak:

  • a szerves anyagokat
  • és a tápanyagokat, ezek közül is a nitrogéntartalmú vegyületeket

Ezek rendszeresen és régóta mért paraméterek, a mérési technika lehetővé teszi a hosszú távú változások értékelését is. Ezek alapján a Duna vízminősége egyértelműen javult. Az ábrákon a már központi adatsorban tárolt eredmények láthatók, az OVF viszont a friss mérésekre alapozva válaszolt: havonta mérnek, a legutóbbi mérések 2015 szeptemberében voltak – azaz a Duna tényleg most is tiszta.

Oxigénfogyasztás (KOIps) koncentráció a Duna folyamban
Oxigénfogyasztás (KOIps) koncentráció a Duna folyamban

Mivel a vízminőségi paraméterek időben és térben is változóak, ezért évente többször, több ponton vesznek mintát, készül helyszíni és laboratóriumi vizsgálat.

Nitrát-nitrogén (NO3-N) koncentráció a Duna folyamban
Nitrát-nitrogén (NO3-N) koncentráció a Duna folyamban

A vizsgálatok mára nemzetközileg elfogadott módszerekkel, a minőségirányítási rendszernek megfelelően történnek, főként laboratóriumokban, korszerű, nagy érzékenységű műszerek segítségével.

Magyarország nem értelmezhető önmagában

Az ország fekvése miatt a felszíni vizek által szállított vízmennyiség 96 százaléka külföldről érkezik, a felszíni vizeink minőségét alapvetően befolyásolja a határunkra érkező vizek minősége. Az itteni víz minősége tehát nem csak Magyarország tevékenységének köszönhető.

A Duna medrének anyagában, a benne található üledékben benne van az úgynevezett memóriaeffektus: a szennyezések csökkenése például nem azonnal, hanem csak hosszabb távon mutatható ki.

Mikor a legjobb a Duna vize?

Általában közepes vízállásnál és hőmérsékletnél a legjobb a felszíni vizek minősége. Az alacsony vízállás az állandó szennyezéseket nem annyira hígítja fel, és a lassabb áramlási sebesség miatt kevesebb lebegőanyagot szállít a víz, ilyenkor szemre tisztábbnak tűnhet.

Ha az alacsony vízállás mellett meleg a víz, és erős a napsütés, például a nyár végi kánikula idején, akkor a víz szervesanyag-termelő képessége, az úgynevezett trofitás megemelkedik, emiatt a folyó sokkal jobban elalgásodik.

Viszont, ha hideg van, a hidegebb víz miatt lassabban bomlik le a vízbe került szerves anyag, ami valamivel rosszabb vízminőséget jelent. Ráadásul a hideg a szennyvíztisztítók nagy részének tisztítási hatékonyságát is rontja.

Fotó: Bődey János / Index

A Duna igen nagy vízgyűjtő területén az egyes terhelések ingadozásai kiegyenlítik egymást, így a vízminőség ingadozását elsősorban a felsorolt jelenségek okozzák. A javuló vízminőség jobb életfeltételeket teremt a vízi ökoszisztémának is, ez látszik a mennyiségen és az összetételen is.

Jogszabállyal tettek érte

A Duna vízminőségét globálisan javítja az EU vizekre vonatkozó törvénykezése, az úgynevezett Víz Keretirányelv. A 2000-es irányelv kötelező valamennyi tagországnak: a tagországok vízpolitikáját, benne a vízminőséget érintő kérdéseket az irányelv az ésszerűség mértékéig egységesíti, így a Duna vízgyűjtőjén egységes logika szerint csökkentik a vizek szennyezését.

Sőt, a tagállamok összehangolják a vízminőségi értékelési módszereiket és rendszereiket, hogy az országhatárokon ne változzon a víz minősége az adminisztratív eltérések miatt. 

Saját méréseink szerint is rendben

A Duna tisztaságát egyébként saját, 2014-es, nyilván csak néhány dologra kiterjedő méréseink is megerősítik: a folyóból két helyen is vettünk mintát, a kettő között pedig a százhalombattai olajfinomító van, úgyhogy ha gond lett volna, látjuk. Nem találtunk semmit. Ráadásul, nemcsak a Duna van rendben, hanem több folyónk, tavaink is. Ugyanúgy nem találtunk bakteriális szennyeződést és más, mérgező anyagokat sem.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.