Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Az univerzum titkaira keresik a választ egy új űrteleszkóppal

kk
2016.01.06. 06:38 Módosítva: 2016-01-07 06:29:31

A NASA megkezdte legújabb űrteleszkópjának fejlesztését, amely az univerzum alapvető kérdéseire keresi a választ. Emellett közeli bolygókat is megpróbálnak felfedezni és feltérképezni vele. A projektet hivatalosan 2017-ben indítják be, most még csak az előkészületek folynak, de a pénzügyi háttere legalább megvan a nagyszabású tervnek.

Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének vezetője jelentette be ezt az űrkutatási hivatal éves rendezvényén. A teleszkóp fejlesztésére idén 90 millió dollárt kapnak kongresszusi jóváhagyással, ami jóval több, mint az elnök által beígért 16 millió dollár.

A teleszkópban 2,4 méter átmérőjű tükör lesz. Működésének első hat évében 400 millió galaxist és 2600 exobolygót szeretnének megfigyelni vele. Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) lesz a neve és a NASA egyik kiemelt projektje lesz.

Tervezését évekkel ezelőtt megkezdték, változott is a cél az idő folyamán. Mérete egyébként nagyjából akkora, mint a Hubble űrteleszkópé, de annál sokkal jobb és nagyobb felbontású képeket tud majd készíteni. A látószöge is jóval szélesebb lesz, mint a legendás teleszkópé.

Ekkora lesz a különbség a Hubble és WFIRST által feltérképezhető terület között.
Ekkora lesz a különbség a Hubble és WFIRST által feltérképezhető terület között.

A kutatók reményei szerint ezernyi kérdésre ad majd választ a megfigyelésekkel a teleszkóp. Nem csupán távoli objektumokat, hanem közeli rendszereket is meg lehet majd figyelni vele.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.