Árpád
-2 °C
9 °C

Nyugaton nagyobb a különbség a nők és a férfiak önértékelése között

2016.01.11. 09:52

Most készült először olyan kutatás, ami 48 országban 1 millió férfit és nőt elemzett az alapján, hogy mekkora az önértékelésük. Az eredmények alapján a férfiaknak mindenhol magasabb az önértékelésük, mint a nőknek, és mindkét nemnél egyre magasabb lesz az érték, ahogy idősödnek. Talán meglepő eredmény, hogy a nyugati kultúrában a nőknek alacsonyabb az önértékelésük a férfiakhoz képest, mint a fejlődő országokban, azaz nyugaton nagyobb a két nem közötti különbség.

„Az elmúlt két évtizedben sok tanulmányból kiderült, hogy különbözik az emberek önértékelése nemek és életkor alapján: a férfiaké mindig magasabb, az életkorral pedig mindig nő. Viszont eddig gyakorlatilag az összes tanulmány csak a nyugati, tanult, iparosodott, gazdag és demokratikus országokat vizsgálata” – mondta Wiebke Bleidorn, a University of California pszichológusa a Science Alertnek.

A kutatók szerették volna bizonyítani, hogy a nemek és életkorok közötti különbségek a nyugati világon kívül is léteznek, elemezték a Gosling-Potter Internet Personality Projectből származó adatokat is, amelyben több mint 985 ezer 16-45 közötti férfi és nő válaszolt a kérdésekre 48 országból.

Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban publikált eredmények szerint többségében univerzálisak a nemek közötti egyenlőtlenségek ebben a témában de nem mindig egyformán. „A individualista, sikerorientált, egyenlőségen alapuló, fejlett nemzetek, ahol a nemek közötti egyenlőség is nagyobb, nagyobb különbséget mutatott a nemek között önértékelésben, mint a kollektivista, szegényebb, fejlődő országok, ahol a nemek között nagyobb a különbség. Ez valószínűleg azoknak a kulturális hatásoknak köszönhető, amelyek a férfiak és nők önértékelését szabályozzák” – mondja Bleidorn. Az ázsiai országokban, például Thaiföldön, Indonéziában, Kínában és Indiában kisebb a különbség önértékelésben.

A pszichológus szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy a nyugati kultúra sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a nők fizikai megjelenésére. Több tanulmány megmutatta, hogy a lányok hozzáállása saját kinézetükhöz sokkal negatívabb lesz serdülőkorban. Ennek valószínűleg az önértékelésre is hatása van azokban a kultúrákban, ahol nagy a nyomás a fizikai megjelenéssel kapcsolatban. Viszont, a fejlett országokban, ahol alacsonyabb a kamaszkori szülések száma, és későbbi a házasodás időpontja a nemek közötti különbség súlya a korral csökken. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy sokkal kevésbé erősek a tradicionális nemi szerepek, a nemek egyformábban férhetnek hozzá az oktatáshoz, egészségügyhöz és vállalhatnak politikai szerepet, így státushoz jutnak, a társadalom jobban megbecsüli őket – így a nők önbecsülése felnőttkorban nő.

A kutatók szerint a tanulmányuk megmutatta, hogy az önértékelést legalább részben kultúrától független, univerzális dolgok, például biológiai, hormonális mechanizmusok szabályozzák, mivel bizonyos különbséget a nemek között mindenhol találtak. 

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.