Hella
13 °C
27 °C

Mi pusztítottuk ki az ausztrál ősmadarat

2016.01.29. 21:56 Módosítva: 2016-01-29 21:59:31

A Nature Communications szaklap szerint 50 ezer éves tojáshéjak bizonyítják, hogy az első ausztráliai emberek is hozzájárultak az egyik óriás ősmadárfaj, a Genyornis newtoni kihalásához, mivel

összegyűjtötték a dinnyenagyságú tojásaikat, és megsütötték.

Gifford Miller, a Coloradói Egyetem tudósa és a kutatás vezetője  szerint tehát nem csak a klímaváltozás tehető felelőssé a röpképtelen óriásmadár kihalásáért. A részben megfeketedett héj bomlási folyamatából ugyanis kiderült, hogy a darabokat nagy hőmérséklet érte, de nem egyenlő mértékben, vagyis az első telepesek a tojásokat tűzben hevítették fel, és a héj eközben égett meg.

Egy kétméteres liba és egy strucc szerelemgyereke

Dromornithidae családba tartozó  Genyornis newtoni  44-54 ezer éve élt,  úgy nézett ki, mint egy két méter magas liba és egy strucc keveréke. A madárfaj Ausztrália prehisztorikus megafaunájához tartozott, olyan hatalmas állatokkal együtt, mint az óriáskenguru és egy teknősfaj, amely akkora volt, mint egy kisteherautó.

Genyornis newtoni
Genyornis newtoni
Fotó: Wikipedia

Eddig a kutatók nem tudták tudományosan igazolni, hogy az akkori ember vadászott-e a megafauna élőlényeire vagy fogyasztotta-e a tojásaikat. Az ausztrál leletek ugyanis sokkal régebbiek, mint a más kontinenseken találtak és az ausztrál körülmények meggyorsították a bomlási folyamatokat.

Más területeken a tudósok már korábban megállapították, hogy az ember a vadászattal hozzájárult az állatfajok kipusztulásához. Így halt ki például a Moa nevű futómadár kevesebb mint 200 év alatt, de a mamutok kihalásához is jelentősen hozzájárult az ember.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!