Ágnes
-11 °C
-4 °C

Bonyolult sztori ez az ember-macska barátság

2016.01.29. 07:01

Szőrös barátainkat kétszer is háziasítottuk - állítja egy cikk a PLOS One tudományos lapban, de ezzel a kijelentéssel is óvatosnak kell lennünk, mert már arról is előkerültek bizonyítékok, hogy a macskák esetében szó sincs háziasításról. A génjeikben ugyanis nem hagyott sok nyomot az elmúlt 9500 év együttélés.

Cicusok és leopárdok

A macskák háziasítására utaló első nyomok Ciprusra vezetnek, a mediterrán szigeten talált maradványok időszámítás előtt 7500 környékén kerültek a földbe. A leletek segítségével azt is sikerült kideríteni, hogy a ma élő összes házimacska ehhez a fajhoz, a közel-keleti vadmacskához (Felis silvestris lybrica) tartoznak.

Csakhogy van még egy 5300 éves lelet, egyenesen Kínából, és ez egészen biztosan nem a közel-keleti vadmacska rokona, hanem egy arrafelé honos leopárdmacskáé (Prionailurus bengalensis). Amikor a csontok tizenöt évvel ezelőtt napvilágot láttak, még nem volt nyilvánvaló a faji eltérés, és a tudósok elképzelhetőnek tartották, hogy a kereskedelmi útvonalakon jutott el oda a háziasított macska.

Ezt az elméletet cáfolták francia nemzeti tudományos kutatóintézet munkatársai Jean-Denis Vigne vezetésével. A csontok méretének és formájának elemzésével lényeges különbségeket mutattak ki a két maradványban. Nemcsak arra sikerült rájönni, hogy a csontok egyértelműen egy leopárdféléhez tartoznak, hanem arra is, hogy biztosan háziasított egyedekről van szó. Egy biológiai bizonyíték erre, hogy a háziállatok mancsa kisebb, mint a vadon élő társaiké, és a leletek fogazata is arra utalt, hogy az embertől kaptak ennivalót.

A kínai házimacskához szorosan kötődhetett az ember, hiszen legalább egy tetemet egyben eltemettek. Magyarán azt az egyedet biztosan nem falta fel más ragadozó.

Ha valóban kétszer is összebarátkoztunk macskákkal, az felülírja a háziasításukkal kapcsolatos eddigi ismereteinket. A Washington Egyetemen dolgozó Fiona Marshall zoológus szerint a macska háziasította önmagát. Maga a tény, hogy ez kétszer is megtörtént, a tudós szerint arra utalhat, hogy más állatok háziasításában is sokkal kisebb volt az ember szerepe, mint azt remélnénk. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.