Vendel
7 °C
11 °C

Mi ez a két új tárgy a világűrben?

2016.02.08. 10:27

Az Egyesült Államok hadserege vasárnap bejelentette, hogy két új tárgyat fedezett fel a világűrben röviddel az észak-koreai rakétakilövés után – írja az MTI. A légierő és a haditengerészet atomarzenálját és műholdjait felügyelő parancsnokság közölte, hogy a most észlelt tárgyak a Kvangmjongszong–4 nevű műhold, illetve a hordozórakéta harmadik fokozatából fennmaradt roncs lehet. Ezek szerint Phenjannak sikerült pályára állítania a műholdját.

Hasonló célú rakétakilövést utoljára 2012 decemberében végeztek Észak-Koreában. John Schilling amerikai mérnök, az észak-koreai rakétaprogram szakértője elmondta, hogy a Phenjan által felbocsátott eszköz csaknem ugyanolyan volt, mint a 2012-es műholdfelbocsátáshoz használt Unha–3 rakéta, és ugyanolyan hajtóművet használtak benne. Az Unha–3 két sikeres teszttel a háta mögött némileg megbízhatóbbnak számít, és az amerikai hadsereg adatai arra utalnak, hogy valamivel pontosabb is.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa szerint nem lehet biztosra venni, hogy a Kvangmjongszong–4 valóban csak légköri megfigyeléseket végez-e, ahogy Észak-Korea állította, de az biztos, hogy az új műhold még évekig fog Föld körüli pályán keringeni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.