Auguszta
5 °C
22 °C

A 100%-os parmezán tele van fapéppel

2016.02.18. 13:52

Több vizsgálat szerint a boltban kapható parmezánban nem az van, amire gondolnánk, de még az sem, ami a címkéjén szerepel. Sőt, több, magát „100 százalék parmezánként” reklámozó termékben nincs is parmezán. Viszont van benne nagy adag, de legalább ártalmatlan fapép. Nem olvasták félre.

Az első bizonyítékok még 2012-ben jöttek, amikor az amerikai Food and Drug Administration (FDA)  névtelen bejelentés alapján előre be nem jelentett ellenőrzést tartott a Castle Cheese pennsylvaniai gyárában. Elemzésükből kiderült, hogy nem használtak parmezánt a Market Pantry márkájú 100 százalékos parmezánként reklámozott termék gyártáshoz, hanem svájci sajtokat (ez egy fajtanév), mozzarellát és cheddart, meg cellulózt, ami fapépből származott – ez gátolja a sajt összetapadását.

Az amerikai szabályozás szerint cellulóz lehet a sajtban, és gyakran van is, az FDA biztonságos összetevőnek tartja. De az elfogadható ipari standard 2-4 százalék, ez már elég ahhoz, hogy stabil maradjon a sajt.

Az FDA anno nem közölte a cellulóz pontos arányát, a Bloomberg híroldal saját vizsgálata szerint (amit független tesztelők végeztek el több amerikai márkán):

  • a Jewel-Osco gyártó Essential Everyday 100 percent Grated Parmesan Cheese nevű termékében 8,8 százalék cellulóz van;
  • a Wal-Mart Great Value 100 percent Grated Parmesan Cheese 7,8 százalék;
  • Whole Foods 365 nem tüntette fel a csomagoláson, de 0,3 százalék abban is volt;
  • a Kraftéban 3,8 százalék

A márkák reagáltak az újság vizsgálatára, azt állítják, vizsgálják az állításokat. Az eredményeket nem vetették alá peer-review-nak és egyelőre nem ismételték meg. Egy másik vizsgálat viszont kimutatta, hogy a címkéken feltüntetett fehérjetartalom sem volt igaz, a valóságban több sajt csak a harmadát tartalmazta – ennek is lehet oka a magas cellulóztartalom.

A Castle Cheese egyébként tönkrement a vizsgálat után, elnöke, Michelle Myrter pedig bíróság elé áll még a hónapban. Egy évet is kaphat és 100 ezer dolláros büntetést.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.