Olga, Liliána
19 °C
30 °C

Ezerötszázszoros túljelentkezés volt a NASA-nál

2016.02.22. 16:21
Minden korábbinál többen jelentkeztek a NASA űrhajósképzésére, ami egyben azt is jelenti, hogy soha ennyien nem csalódtak még akkorát, mint amekkorát akkor fognak, mikor a NASA visszautasítja őket.

18300 ember jelentkezett összesen a felhívásra, ebből négyezren az utolsó 48 órában – ennyi emberre még az űrhivatal sem számított, legalábbis ezt mondta Anne Roemer, a kiválasztási eljárás lebonyolításával megbízott NASA-dolgozó. Utoljára 2011-ben volt hasonló lehetőség, akkor 6100-an jelentkeztek űrhajósnak. Közülük összesen 8 embert választottak ki, vagyis akkor nagyjából 0,13 százaléknyi esélye volt a jelentkezőknek. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezőknek kevesebb esélye volt, mint bejutni a Princeton vagy az MIT egyetemek valamelyikére, ahol a felvételizők 8 százaléka kap lehetőséget.

Azoknak viszont, akik ebben a körben akartak űrhajósok lenni, még kisebb az esélyük.

A NASA eleve kiszűr mindenkit, akinek nincs felsőfokú matematikai, mérnöki vagy természettudományos végzettsége.

A maradék, még mindig nagyon sok jelöltet aztán igazi NASA-alkalmazottak, néha akár volt vagy aktív űrhajósok személyesen nézik át (nem valami algoritmus, mint sok fejvadász cégnél), hogy 4-600, komolyabb ellenőrzésre érdemes embert kiválasszanak.

Végül összesen 120 embert hívnak majd be a houstoni Johnson Űrközpontba interjúra, és 8-14 embert választanak ki összesen, elméletileg 2017-ig.

Tehát a jelentkezőknek 0,07 százalékát veszik majd fel.

Bár az amerikai űrhajósok mostanában nincsenek túl sokan a világűrben, de a következő két évtizedben (ha minden jól megy) megszaporodnak majd a hosszabb távú, emberes küldetések. Az sincs kizárva, hogy épp most választják ki azokat az embereket, akik majd először lépnek a Mars felszínére, valamikor a harmincas évek közepén.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.