Pál
16 °C
32 °C

Azonosították a korai őszülés génjét

2016.03.02. 14:46

A kutatóknak most először sikerült azonosítaniuk azt a gént, amely részt vesz a haj őszülésében. Úgy tűnik, csak az európai ősökkel rendelkezdő emberekben van jelen, ami megmagyarázhatja, miért marad meg néhány nagyon idős embernek az eredeti hajszíne, miközben mások még a harmincadik szülinapjuk előtt elkezdenek őszülni.

A tudósok régóta értik, hogyan őszül a haj: ahogy öregszünk, már nem gyártunk annyi melanin nevű pigmentet. Csak azt nem tudtuk, miért vagy éppen, hogyan állítsuk ezt meg. Mivel most megvan a folyamatban résztvevő gén, valószínűleg megállíthatjuk majd az őszülést.

„Már ismertünk több gént, ami részt vesz a kopaszodásban és a hajszín kialakításában, de most először azonosítottuk az őszülésért felelős gént emberekben – más génekkel együtt, amelyek befolyásolják a hajunk alakját és sűrűségét” – nyilatkozta a tanulmányban résztvevő kutató, Kaustubh Adhikari a University College Londontól a Science Alertnek. 

A kutatásban több mint 6 ezer latin-amerikai ember genomját vizsgálták meg, akik nagyon eltérő háttérrel jöttek: őseik között vannak afrikaiak, európaiak és amerikai őslakosok is. DNS-ük átvizsgálásával és kinézetük összehasonlításával a kutatóknak 18 gént sikerült azonosítaniuk, amiknek közük van a hajakhoz: őszüléshez, hajszálvastagsághoz, göndörödéshez, sőt, hogy valakinek összenőtt-e a szemöldöke.

Az őszülést okozó gén az IRF4, korábbi tanulmányok is kimutatták már, hogy köze van a melaninelőállításhoz, de most először sikerült az ősz hajjal is párosítani. „Csak azért sikerülhetett ez, mert olyan különböző embereket vizsgáltunk, mint még soha” – mondta Adhikari. Az eredmény a Nature Communications című szaklapban jelent meg.

A kutatók által azonosított gének
A kutatók által azonosított gének

Az igazsághoz annyi még hozzátartozik, hogy valószínűleg nem önmagában a génekhez van köze a hajszínhez, a környezeti tényezők is befolyásolhatják, hogy mikor őszülünk, göndör vagy egyenes lesz-e a hajunk. Viszont, ha megértjük, milyen szerepet játszanak a gének a folyamatban, jobban irányíthatjuk ezeket.

A kutatócsoport következő lépésben az IRF4 különleges szerepét vizsgálja a melanintermelés megállításában, így majd lelassíthatják vagy megállíthatják az őszülési folyamatot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!