Vencel
7 °C
24 °C

Rég volt ilyen furcsa telünk

IMG 8069
2016.03.03. 11:31
Melegebb és esősebb volt a szokásosnál a tél, különösen a február, amikor az átlaghőmérséklet 5 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb eső is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből az MTI tett közzé néhány részletet.

  • Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,4 fok volt, ami jelentős elmozdulást jelent a sokéves (1981 és 2010 közötti), 0 fok körüli normálértékhez viszonyítva.
  • A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 18,5 fokot január 23-án mérték a Nógrád megyei Mihálygergén. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 19,6 fokot február 22-én Verpeléten regisztrálták.
  • Országos átlagban decemberben kevesebb (11 helyett csak 7), a másik két téli hónapban viszont több csapadékos napot regisztráltak. Januárban 10 helyett 15, februárban a szokásos 9 helyett idén 17 csapadékos nap volt.
  • Ezzel együtt télen összességében csaknem 40 százalékkal több csapadék hullott, mint a sokéves átlag, de ennek havi eloszlása eltérő volt. A legtöbb csapadék, országos átlagban 13,7 milliméter a tél utolsó napján, február 29-én hullott.
  • Decemberben az ilyenkor szokásos öt nappal ellentétben egyáltalán nem volt havas nap. Januárban viszont hat nap helyett tíz napon hullott hó. Februárban a havas napok száma szintén a normál alatt maradt, a szokásos hat nap helyett csak két napon regisztráltak havazást.
  • A következő napokban változékony, csapadékos és enyhe napokra kell készülni. A következő bő egy hétben szinte minden nap lehet több-kevesebb esőre számítani, csütörtökön és pénteken a magasabban fekvő helyeken havas eső, hó is hullhat. Mindezek ellenére a hőmérséklet az átlag felett alakul: az éjszakák többnyire fagymentesek lesznek, napközben pedig rendszerint 10 fok körüli vagy afeletti értékek várhatók.
  • Az átlagosnál melegebb és csapadékosabb időjárás előreláthatóan március második feléig kitart.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Last minute tengerparti nyaralások

Még nem volt nyaralni? Ősszel sem késő elutazni ezekre a gyönyörű helyekre.