Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Így jön fel egy tengeralattjáró a sarki jégpáncél alól

2016.03.22. 16:34

Az X azt a helyet jelöli, ahol a tengeralattjárónak ki kell bukkannia a jég alól. A videón látni, hogy kicsit félrement, de szerencsére az Északi-sarkon ennek nincs túl nagy jelentősége.

Az USS Hartford tengeralattjáró felbukkanása a jégpáncél alól egy gyakorlat része volt. Egy igen látványos hadgyakorlat része, amelyet szerencsére videóra is vettek. A feladat nem új, a hidegháborús időszak óta része a tengeralattjárós gyakorlatozásnak.

A jégtöréssel a USS Hartford és társa, a USS Hampton hosszú hagyományt elevenít fel. Először a USS Nautilusnak sikerült a sarki jég alól felbukkanni 1958-ban. Egy évvel később a USS Skate az Északi-sarkon törte át a jeget. Azóta nagyon sok amerikai tengeralattjáró tette ugyanezt.

icesub
Fotó: Tyler Th, / U.S. Navy

A USS Hartford támadó jellegű tengeralattjáró (vadász-tengeralattjáró). Ez azt jelenti, hogy háborús időkben meg kell keresnie és el kell pusztítania az ellenséges tengeralattjárókat, mielőtt azok kilőnék atomtölteteiket a szárazföld felé. Vagyis ezen a tengeralattjárón nincsenek atomtöltetű nagy hatótávolságú rakéták.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!