Mária
-7 °C
3 °C

Találtak egy baktériumot, ami gyorsabban nő az űrben, mint a Földön

2016.03.24. 07:12

Egyelőre senki nem tudja megmagyarázni, hogy miért, de a Nemzetközi Űrállomásra felvitt 48 teljesen ártalmatlan baktérium közül az egyik nagy mértékű növekedésbe kezdett. Úgy tűnik ez a törzs 400 kilométerrel a Föld felett érzi igazán otthon magát.

Egy most közzétett tanulmány szerint a Bacillus safensis JPL-MERTA-8-2 hatvan százalékkal gyorsabban növekszik az űrben, mint a Földön. Ezt a baktériumot a Mars roverek egyikén fedezték fel a Kennedy Űrközpontban, Floridában 2004-ben, még mielőtt elindították volna őket.

Bacillus subtilis Gram stain.0
Fotó: Wikipedia Commons

Egyelőre senki nem tudja, hogy miért érzi magát ennyire jól az űrben ez a baktérium. A két környezet közötti alapvető különbség a gravitáció. De David Coil, a Kalifornia Egyetem mikrobiológusa szerint a gravitáció önmagában még nem valószínű, hogy ilyen különbséget okozna a mikrobáknál. Legalábbis egyéni szinten.

Az viszont elképzelhető, hogy valami olyan hatás éri, amely tömegesen okozhatja ezt a változást. Lehet, hogy van ott valami, ami miatt a kisebb gravitációban kedvező a csoportos növekedésben. Ahhoz, hogy megnyugtató választ találjanak a kérdésre, további vizsgálatok szükségesek. Például más körülmények között kell visszaküldeni a baktériumot az űrbe, hogy lássák, így is tudja-e produkálni a gyorsabb növekedést.

Érdekes, hogy a kísérletsorozatban részt vevő többi 47 baktérium nem mutatott ilyen tulajdonságokat, mint a B. safensis. Nagyjából ugyanúgy viselkedtek, mint a Földön.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!