Francia kutatók megtalálták az élet receptjét, és közben az is kiderült, hogy a világegyetem tele lehet cukorral. A korai Naprendszert szimuláló laboratóriumi kísérletben különböző fagyott vegyületet világítottak meg ultraibolya fénnyel, az űrbéli jeget utánozva, és a később felmelegedő mintában nagy adag ribózt és más molekulákat találtak. A ribóz egy monoszacharid, amely az RNS és a DNS előállításához szükséges.
A recept a következő:
- végy egy kis metilalkoholt, ammóniát és vizet
- tedd be alacsony nyomáson és hőmérsékleten egy vákumkamrába
- hagyd a koktélt rátapadni valami hideg felületre, ahogy az űrben tapadnénak rá a porszemcsékre
- világítsd meg az egészet UV-fénnyel, és melegítsd fel szobahőmérsékletre
A Science tudományos lapban közzétett tanulmány elsőként bizonyítja, hogy milyen egyszerűen létrejöhet a cukor az űrbéli körülmények között. Eddig senki sem tudta, hogy a fiatal csillagokat körülvevő kaotikus és jeges környezetben is megjelenhetnek olyan összetett cukrok, mint amilyen a ribóz is.
Persze az élet más alapköveiről eddig is tudtuk, hogy az űrben is létrejöhetnek. Az aminosavakat - melyekből a fehérjék jönnek létre - sikerült előállítani hasonló laboratóriumi kísérletekben, és ezek jelenlétét üstökösökben és meteoritokban is kimutatták már. A cukrot azonban sokkal nehezebb kimutatni.
Egészen biztos, hogy nem a most publikált tanulmány szerzői, a franciaországi Université Nice Sophia Antipolis kutatói állítottak elő elsőként cukrokat, de ők voltak az elsők, akik ezt ki is tudták mutatni. Cornelia Meinert, a kutatócsoport vezetője szerint az elmúlt 20-30 év kísérleteiben mind ott lehettek a cukrok, anélkül hogy erről bárki tudott volna.
A multidimenziós gázkromatográf nevű műszer megjelenése tette lehetővé, hogy megtalálják a cukrokat, de voltak még a mixben aminosavak, savak, alkoholok és aldehidek is, szóval igazán sok minden létre tud jönni a világűr kegyetlennek tűnő körülményei között.