Át kell gondolnunk egyes állatok cukiság- és életveszély-faktorát

2017.01.18. 07:00
Ausztrál közegészségügyi szakemberek 13 év adatait elemezve átrajzolták az ellenségképünket. Gyilkos méhek és alacsony hatékonyságú mérges pókok a folytatásban. Felkavaró képsorok következnek, még most küldjék ki a gyerekeket a szobából.

Ha azt mondom, méhecske – de nem is mondom, inkább mutatom:

images

Szóval ha azt mondom, méhecske, mindenkinek kellemes asszociációi támadnak. Maja, a méz, a szorgalom, fekete-sárga csíkok, meg a tömeges pusztulás. Igen, csípnek is, de csak ha muszáj, és többnyire nem muszáj, mert abba ők is belehalnak, és hát ki akarna csekély hatásfokú öngyilkos merénylő lenni, ha gyárthat helyette mézet? Ahhoz elég hülye méhnek kéne lenni.

De ha azt mondom, kígyó – értik? K-Í-G-Y-Ó! –, úristen, inkább nem is mondom, ne pazaroljunk szavakat ezekre a húst evő, vért szopó, savat köpő, mérget izzadó, öntudatukra ébredt locsolócsövekre; inkább mutatom (ezt is):

tumblr n459qtHJFS1tw9gyko1 500.gif

Meg a medúzák! Ezek a tömény mérget szivárogtató, zselészerű tengeri szörnyek, akik úgy néznek ki, mintha most szöktek volna egy 1986-as Nintendo-játékból!

giphy.gif

És a pókok! Kyrie eleison!

bad206fe490526d8849ce23c19367640144ceb76 hq.gif

Persze, nem lehet mindenki olyan cuki, mint a méhecskék, de ez azért mégiscsak sok. Egy ausztrál kutatócsoport kíváncsi lett rá, hogy miért szabadított ránk ennyi veszélyes élőlényt a Jóisten/evolúció, szóval megvizsgálták, hogy melyikük a legveszélyesebb az emberre nézve. És megállapították, hogy

a méhek és a darazsak csípése nagyobb fenyegetést jelent, mint a medúzák, a pókok vagy a kígyók mérge.

A vizsgálatot a Melbourne-i Egyetem szakemberei végezték, és nekik érdemes hinni. Ausztráliában semmi nem az, aminek látszik, és az egész ország tele van egzotikus fenevadakkal. Amik nekünk a képernyőn cuki állatkáknak tűnik – nézzék meg például Kangát és Zsebibabát:

– nos, az a képernyő (és a világ) másik oldalán, a riasztó valóságban úgy néz ki, hogy két szörnyeteg összeverekszik a kocsifelhajtónkon:

Kenguru bunyó az utcán

A szakértők 13 év adatait elemezve megállapították, hogy a mérgező csípések és harapások miatt elvégzett kórházi kezelések harmadáért a méhek és a darazsak voltak a felelősök. A pókok a második helyre szorultak 30 százalékkal. A kígyók 15 százalékkal sereghajtók. A vizsgált időszakban 42 ezer ember került kórházba mérgező csípés vagy harapás miatt. Hatvannégyen haltak meg, közülük 34-en rovarcsípés okozta súlyos allergiás roham, úgynevezett anafilaxiás sokk következtében.

Ronelle Welton közegészségügyi szakértő szerint a rovarcsípés okozta halálesetek magas számáról az is tehet, hogy a méh- vagy darázscsípést szenvedett emberek gyakran vonakodnak orvoshoz menni, márpedig az anafilaxiás sokk gyorsan képes ölni.

635982814837403409749105033 bees cover photo.gif

A kígyóharapás miatt meghalt emberek háromnegyede, a rovarcsípésben meghaltaknak 44 százaléka fordult orvoshoz. Welton szerint

ennek az lehet az oka, hogy a méhek ártalmatlan megjelenése miatt az emberek többsége nem fél tőlük annyira, mint a kígyóktól.

Tanulság: a kígyók és a pókok bénák, de az ártalmatlanul festő méhecskék ölnek. Anafilaxiásan!

greeniesnake1.gif

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport