Jenő
3 °C
8 °C

Egészséges elhízottra is lecsaphat a szívroham

2017.05.18. 09:14

Az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat, akiknek akinek se cukorbetegségük, se magas vérzsírszintjük, se magas vérnyomásuk nincs, nagyobb veszéllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat - írja az MTI a Birminghami Egyetem orvosi karának tanulmánya alapján.

A kutatók a brit háziorvosi rendszer elektronikus adatbázisát használták, 3,5 millió 18 évesnél idősebb ember 1995 és 2015 közötti adatait dolgozták fel. a résztvevőknek a vizsgálat elején nem voltak szív- és érrendszeri problémái. Rishi Caleyachetty és kollégái az Európai Elhízástudományi Kongresszus (EOC) éves ülésén Portóban mutatták be eredményeiket szerdán.

Csoportokra osztották a résztvevőket a testtömegindexük és az anyagcseréjük állapota alapján, és azt vizsgálták meg, hogy különböznek-e egymástól a normális súlyú és az elhízott emberek szív- és érrendszeri kockázatai, ha mindkét csoportban az egészséges anyagcseréjűeket vették figyelembe.

Az egészséges anyagcseréjű elhízottaknál 50 százalékkal nagyobb szívkoszorúér-betegség kialakulásának veszélye, mint a normális súlyú egészségeseknél.

Hét százalékkal nagyobb volt az agyérbetegségek rizikója, kétszer nagyobb a szívroham kockázata. Figyelembe vették a demográfiai tényezőket és a dohányzást is.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy az elhízottak szív- és érrendszeri kockázata annál magasabb volt, minél több anyagcserezavaruk volt.

Caleyachetty hangsúlyozta, hogy az úgynevezett egészséges, tehát anyagcserezavar nélküli elhízás sem ártalmatlan állapot, ezért az egészségügyi dolgozóknak segíteniük kell, hogy ezek az emberek elérjék a normális testsúlyukat.