Judit
-2 °C
8 °C

Aszteroida is okozhat nukleáris háborút

2002.07.16. 17:32
Nukleáris háborúba torkollhat, ha egy atomhatalom félreértésből rakétacsapásnak hisz a területén egy meteorbecsapódást. A veszéllyel foglalkozó tudósok és katonai vezetők egy nemzetközi figyelmeztető központ felállítását kezdeményezték. Az intézmény azonnal jelezné a kormányoknak a becsapódást.
Egy aszteroida vagy meteoroid becsapódása - különösen katonai feszültséggel terhelt térségekben - végzetes reakciót válthat ki. Ilyen régiónak számít az egymással szemben álló két új atomhatalom, India és Pakisztán is.

Évente mintegy 30 alkalommal érkezik néhány méter átmérőjű égitest a Föld légkörébe. A nagy magasságban felrobbanó kisebb példányok is annyi energiát szabadítanak fel, mint a második világháborúban Hiroshima felett ledobott atombomba.

Robbanás Ukrajna felett

Július első felében Ukrajna felett egy izraeli utasszállító gép pilótája kék felvillanást jelentett az égbolton, hasonlót ahhoz, amilyet egy föld-levegő rakéta válthat ki. Az ukrán hatóságok cáfolták, hogy rakétát lőttek volna ki. A szakértők úgy vélik, a pilóta egy, a légkört nagy sebességgel elérő égitest felrobbanását látta.

A múlt hét végén Washingtonban szakértői tanácskozások folytak arról, mi történhetett volna, ha egy Indiához és Pakisztánhoz hasonló, katonailag érzékeny terület felett következik be ilyen robbanás.

Pánikba eshet a katonaság

"Egyik ország sem rendelkezik megfelelő műszerekkel ahhoz, hogy érzékelje a különbséget egy természetes földközeli objektum (near-earth object, NEO) becsapódása és egy nukleáris robbanás között" - idézi a BBC Simon Wordent, az US Space Command dandártábornokát.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a nukleáris fegyverek indítógombja felett megremeghet helyi konfliktus miatt feszült katonák ujja, és a pánikreakció az atomháború kiváltó okává válik. Az Ukrajna felett történt incidens is rendkívüli politikai feszültséget okozott.

Mint emlékezetes, tavaly 78 emberrel a fedélzetén lezuhant egy Izraelből indult orosz utasszállító. A gépet csaknem bizonyosan egy ukrán hadgyakorlaton kilőtt eltévedt rakéta találta el.

Közös az információ

Bár az Egyesült Államok rendelkezik megfelelő érzékenységű katonai műholdakkal, amelyek képesek érzékelni a rakétaindításokat, illetve az égitestek és a fegyverek okozta robbanásokat, Worden dandártábornok - szakértőkkel egyetértésben - új figyelmeztető központ felállítását szorgalmazza. Az aszteroidákról és azok felrobbanásáról gyűjtött információkat a világ minden országának kormányával megosztanák.

Remények szerint a közreadott információk elejét vehetik a véletlen katasztrófáknak. Sajtóértesülések szerint az amerikai védelmi minisztérium vizsgálja egy ilyen tájékoztató központ létrehozásának lehetőségét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.