Dömötör
11 °C
14 °C

Bébidizájn Angliában is

2001.12.13. 18:20
Az Egyesült Államok után Anglia is engedélyezte a humán embriók genetikai tervezését, vagyis hogy egy súlyos beteg gyerek gyógyításának érdekében anyja mesterségesen megtermékenyített petesejtjei közül a donornak genetikailag legalkalmasabb embrió kapja meg az emberré válás esélyét. A pótbaba ősvérsejt-, és csontvelődonorként szolgálhat beteg testvérének, szőröstül-bőröstül azonban nem használható fel tartalékalkatrésznek: őt is fel kell nevelni.
A bébidizájnnak is nevezett eljárás lényege az, hogy a mesterségesen megtermékenyített petesejteket a beültetés előtt különféle szűrővizsgálatoknak vetik alá: először is kiszűrik azokat, amelyek hordozzák a testvér betegségéért felelős génhibát - az eljárást elsősorban öröklött betegségekben (thalassaemia, fanconi anaemia stb.) szenvedő gyerekek szülei veszik igénybe. A második lépésben azt is megvizsgálják, hogy az embrió szövettanilag mennyire kompatibilis testvérével, ily módon kiválasztva a donornak legalkalmasabb "verziót".

A kiválasztott embrióból már az anyaméhben donor lehet: a köldökzsinórból vett ősvérsejtekkel gyógyíthatják beteg testvérét. Ha ez nem sikerül, a megszületett baba akár csontvelődonorként is szóba jöhet. Az eljárás során létrehozott összes többi embriót kidobják.

A technológiailag már kivitelezhető, etikailag azonban vitatott eljárás életeket menthet: a brit embrióhatóság szerint előnyei számosabbak, mint a hátrányai. Eseti elbírálással engedélyezték a szigetországban is, de csak gyermekek megmentése érdekében: saját maguknak továbbra sem nemzhetnek donort a britek. Amerikában már korábban végeztek ilyen beavatkozásokat, és több brit házaspár is a tengerentúlra utazott, hogy beteg gyereke érdekében a családtervezésnek ezt a módszerét válassza. Amerikában már 2000-ben születtek "tartalékgyerekek". A brit hatóság állásfoglalása után az egyiptomi születésű Mohammed Taranissi, vezető termékenységi szakértő, aki Chicagóban már végzett embriószelekciót, bejelentette: a bébidizájnra szakosodott magánklinikát hoz létre Londonban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!