Napi két pohár pezsgő jót tesz az ereknek
Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a az ebéd és vacsora kísérőjeként elfogyasztott egy-egy deci vörösbor szívvédő hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek.
Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Három éve olasz kutatókkal együttműködésben azt találták, hogy a központi idegrendszer betegségeit, az agyi katasztófa utáni állapotot vagy az Alzheimer-kórt pezsgővel eredményesen lehet javítani.
A brit munkacsoport most francia táplálkozáskutatókkal együtt tovább tanulmányozta ezt a témát. Arra voltak kiváncsiak, hogy pezsgőfogyasztás után hogyan alakul a keringési rendszerben a véráramlás, változik-e az erek tágulékonysága. A tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.
A vizsgálati alanyok az egyetem környékén lakó egészséges önkéntesek voltak, akiket arra kértek, hogy legalább 48 órán át ne igyanak semmiféle szeszt és ne egyenek olyan ételeket, melyek a borokban előforduló értágító anyagokat tartalmazhatnak.
A vizsgálatra érkezőket sorsolással osztották két csoportba. Egyik csoport tagjai megittak 375 milliliter pezsgőt, vagy ugyanannyi alkoholt, cukrot és savat tartalmazó, kontrollfolyadékot. A három napig tartó mérések és laboratóriumi meghatározások után 28 nap szünet következett.
A szünet után a vizsgálat résztvevői visszatértek, és aki pezsgővel kezdte, az másodjára a cukrozott italt kapta, aki pedig a kontrollcsoport tagja volt, pezsgőzött. A két mérés eredményeit hasonlították össze a vizsgálat befejezésekor.
Mint kiderült, a pezsgőben található biológiailag aktív anyagok, a polifenolok, melyek a vörösbor kedvező hatását is adják, növelték az erek falát tágító nitrogén-monoxid kiválasztását, és ezért a pezsgős napon a kar ereiben a véráramlás fokozódott.