Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Génekkel irtják a pontyot Ausztráliában

2003.12.30. 14:57
A ponty, amelyet az európai és ázsiai konyhaművészet nagyra értékel, Ausztráliában igazi természeti csapásnak számít, annyira, hogy a tudósok a génkutatás legújabb eredményeivel indultak harcba ellene.
Ausztráliába az 1850-es évek körül telepítették be a pontyot, amely az elmúlt másfél évszázadban úgy elszaporodott, hogy valósággal megtizedelt egyes őshonos halfajtákat, és napjainkra évi 450 millió dollárnyi (94 milliárd forintnyi) kárt okoz.

Nem lesznek nőstények

A kormány finanszírozta azokat a kutatásokat, amelyek segítségével a következő évtizedben megszabadulhatnak a nemkívánatos haltól: olyan géneket juttatnak a ponty szervezetébe, amely megakadályozza, hogy nőstények jöjjenek világra.

"Kimutattunk a ponty szervezetében egy olyan enzimet, amelynek az egyedek nemének kialakulásában van döntő szerepe, és sikerült létrehoznunk egy olyan gént, amely megakadályozza ennek az enzimnek a termelődését" - közölte a francia hírügynökség tudósítójával Ron Tresher tengerbiológus kutató, az ausztrál kormány ipari és tudományos kutatóközpontjának (CSIRO) munkatársa.

Hét év a végig

A beavatkozás folytán a következő halgeneráció kizárólag hímnemű egyedekből áll majd, tehát a pontynak még az írmagját is kiirthatják. Az elmúlt két évben az ausztrál tudósok tesztelték az új módszert egy dél-amerikai halfajtán, amelynek nemi érése különlegesen gyors.

"Ha ezen a fajtán sikerült eredményesen alkalmaznunk az enzimtermelés gátlását, kidolgozunk hasonló hatású gént a pontyokra is" - mondta el Thresher, aki szerint négy év múlva tesztelik majd az új gént pontyokon, és várhatóan hét évbe telik, amíg szaporodását a természetes élőhelyeken teljesen megfékezik.

Gusztustalannak érzik

Míg Kelet-Európában és Ázsiában a ponty kedvelt eledel, az ausztrálok száműzték az asztalukról. "Ennek inkább kulturális, mint egyéb oka van. Gusztustalannak érezzük, mert zavaros vízben is megél" - jegyezte meg a kutató.

Ez a hal valóságos csapás az ausztrál élővilágra. Mivel megél meleg és oxigénszegény vizekben, túlságosan elszaporodott. Victoria államban és Dél-Ausztrália egyes területein hajózható vízi útvonalak váltak teljesen zavarossá a túl nagy létszámú pontypopuláció miatt, amely elrágja a vízinövények gyökerét, ezzel kiirtva a víz alatti faunát, aminek következtében a vizekből nyom nélkül eltűnt az itt őshonos halak 90 százaléka.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!