Koffeinmentes kávé génmódosítással
Olcsóbb, de jobb
A génmódosított koffeinmentes kávé további nagy előnye, hogy a hagyományos kávénál olcsóbb, ám íze ugyanolyan. A kávé koffeinmentesítésére szolgáló jelenlegi eljárások nemcsak drágák, de a koffein mellett más ízanyagokat is kivonnak a babokból.
A kutatócsoport bejelentése a Coffea canephora kávéfajtán végzett hétévi munka eredménye. A növény leveleiben három lépcsőben képződik koffein a xanthozin nevű anyagból, mindhárom lépcső során metiláció történik. A kutatók sikeresen elnémították a folyamatot irányító második gént, így a génmódosított növényekben gátlódik a koffeinképződés.
Az egyéves génmódosított növények levelében 50-70 százalékkal kevesebb koffein mutatható ki, mint a hagyományos növényekben. Még legalább négy év kell ahhoz, hogy a génmódosított növények virágot, majd termést hozzanak, így a babok koffeintartalmát csak akkor tudják majd megállapítani.