Judit
3 °C
6 °C

Koffeinmentes kávé génmódosítással

2003.06.19. 12:34
Alacsony koffeintartalmú kávénövényeket hoztak létre génmódosítással japán kutatók. Hiroshi Sano és a Narai Tudományos és Technológiai Intézetben dolgozó munkatársai az RNS-interferencia nevű eljárással némították el a koffeingyártásért felelős egyik fő gént, így akár hetven százalékkal is csökkent a fiatal növények koffeintartalma. A tudósok most a világ legnépszerűbb kávéváltozata, az Arabica esetében is megpróbálják alkalmazni a technikát - írja a New Scientist.
A koffeinmentes kávé iránti kereslet a kutatók szerint egyre növekszik, mivel a kávé koffeintartalma szívdobogást okozhat az arra érzékenyeknek, sőt növelheti vérnyomásukat is. Sano szerint a vásárlók nem idegenkednek a génmódosított kávétól. "Ez egy olyan génmódosított termék, amely egészséges. A kávébabok koffeintartalmuktól eltekintve teljesen normálisak, és bizonyos emberek számára gyakorlati haszonnal bírnak majd" - mondta el Sano a New Scientistnek.

Olcsóbb, de jobb

A génmódosított koffeinmentes kávé további nagy előnye, hogy a hagyományos kávénál olcsóbb, ám íze ugyanolyan. A kávé koffeinmentesítésére szolgáló jelenlegi eljárások nemcsak drágák, de a koffein mellett más ízanyagokat is kivonnak a babokból.

A kutatócsoport bejelentése a Coffea canephora kávéfajtán végzett hétévi munka eredménye. A növény leveleiben három lépcsőben képződik koffein a xanthozin nevű anyagból, mindhárom lépcső során metiláció történik. A kutatók sikeresen elnémították a folyamatot irányító második gént, így a génmódosított növényekben gátlódik a koffeinképződés.

Az egyéves génmódosított növények levelében 50-70 százalékkal kevesebb koffein mutatható ki, mint a hagyományos növényekben. Még legalább négy év kell ahhoz, hogy a génmódosított növények virágot, majd termést hozzanak, így a babok koffeintartalmát csak akkor tudják majd megállapítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.