Piroska
-10 °C
1 °C

Teszttel kimutatható az atípusos tüdőgyulladás

2003.04.18. 14:34
Az Egészségügyi Világszervezet kutatói elkészítették az atípusos tüdőgyulladást kimutató tesztet, melyet jövő héttől használhatnak a magyar orvosok. Jövő hét kedden vagy szerdán helyezik ki a ferihegyi repülőtéren azokat a tájékozatató anyagokat, melyekből az országba érkezők informálódhatnak az atípusos tüdőgyulladásról, és amelyek segítségével eldönthetik, hogy igényelnek-e orvosi vizsgálatot.
Csütörtöktől a világ orvosainak rendelkezésére áll a SARS kimutatására szolgáló teszt, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden ország rendelkezésére bocsát - mondta el Ungváry György országos tisztifőorvos pénteki sajtótájékoztatóján. Magyarországra körülbelül egy hét múlva érkezik meg a szállítmány.

Kérdőív a reptéren

Jövő hét kedden vagy szerdán a ferihegyi repülőtéren tájékozatató anyagokat helyeznek ki, melyekből az országba érkezők informálódhatnak az atípusos tüdőgyulladásról, és eldönthetik, hogy igényelnek-e orvosi vizsgálatot. Ungváry György elmondta, hogy a kérdőíves tájékoztató (ld. képünkön) négy nyelven lesz hozzáférhető, magyarul, angolul, németül és franciául.

A Malév gépein és a reptéri hangosbemondóban már most is rendszeresen beolvassák az információkat ezen a négy nyelven, és az útlevélvizsgáló ablakoknál is vannak felvilágosító feliratok. A többi légitársaság Budapestre tartó gépein a tájékoztatás nem kötelező.

Öt gyanús eset volt

Kattintson a nagyításhoz!
1. oldal
Ungváry elmondta, hogy az intézkedés pusztán az utasok tájékoztatását szolgálja, az orvosi vizsgálat senkinek nem kötelező, azt önkéntesen lehet kérni. A reptéri kirendelt orvos indokolt esetben értesíti a helyi ÁNTSZ-kirendeltség orvosát, és ha szükséges, a Szent László kórházba utalják a beteget. Erre egyébként már volt példa: az elmúlt három-négy hétben öt (két magyar és egy-egy vietnámi, albán és kínai) utas került innen a kórházba, de végül egyikük sem bizonyult fertőzöttnek.

Csekély a kockázat

Kattintson a nagyításhoz!
2. oldal
Ungváry kifejtette, hogy a SARS-ban való megbetegedés kockázata egyébként meglehetősen csekély: annak, hogy valaki közúti balesetet szenvedjen, háromezerszer nagyobb a valószínűsége, a 2003-as influenzajárványban pedig 14 ezerszer nagyobb esély volt a megbetegedésre. Hozzátette, hogy "nem felelnek meg a valóságnak" azok a sajtóban megjelent híresztelések, melyek szerint a vírus a külföldről importált termékeken is terjedhet.

Péntekig 27 országból 3389 gyanús esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 165. A legtöbb megbetegedést Kínából és Hongkongból jelentették, a WHO ezért azt tanácsolja, hogy akik Kína Guangdong tartományába vagy Hongkongba készültek, lehetőség szerint halasszák el az utazást. A SARS megelőzésére oltóanyag egyelőre nem áll rendelkezésre.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!