Natália
-3 °C
7 °C

Génterápiával gyógyítanák a szívbetegségeket

2004.08.01. 13:40
Eddig csak állatkisérletek szintjén folytak a kutatások a szív génterápiás kezelésére, az emberi szíven végzett laboratóriumi beavatkozás után a nem túl távoli jövőben betegségek gyógyítására is alkalmazhatják az új technikát.
Tudósoknak laboratóriumi körülmények között sikerült génterápia segítségével helyreállítani az emberi szív sérült sejtjeit. A Thomas Jefferson Egyetem kutatói reménykednek abban, hogy a nem túl távoli jövőben szívbetegeken is kipróbálhatják ezt az új technikát.

A Circulation című szaklap számolt be arról, hogy a kutatók miként használtak fel egy vírust arra, hogy bevigyenek egy gént szívbetegektől vett szívsejtekbe. A kezelés után a szívsejtek képessé váltak arra, hogy újból teljes erővel összehúzódjanak. Ilyen jellegű kutatások eddig is folytak, de állatkísérletek szintjén.

Az alkalmazott gén úgy működik, hogy gátolja a beta-adrenergic kinase nevű enzim működését. Ez az enzim kulcsszerepet tölt be a szívverés szabályozásának elősegítésében, viszont problémákat okozhat, ha a normálisnál magasabb a szintje, ahogy az a szívbetegeknél előfordul.

Sir Charles George, a Brit Szívalapítvány orvosigazgatója arra figyelmeztetett, hogy nagy különbség van a laboratóriumi kísérletek és páciensek kezelése között. Mint elmondta, bár érdekes a beteg szívben végbemenő bizonyos változások feltárása, az egész kutatótevékenységet laboratóriumban izolált sejteken végezték el. A betegek kezelésére vonatkozó hatása bizonytalan, mert a génterápia gyakran csak rövid távú előnyös hatásokat produkált élő állatokban és emberekben.

Eric Alton professzor, a londoni Imperial College Országos Szív és Tüdő Intézetében dolgozik, a BBC hírszolgálat online programjának nyilatkozva úgy kommentálta a kutatást, mint fontos lépést azoknak a tanulmányoknak a sorozatában, amelyekre szükség lesz a szívbetegek új kezelésének a kifejlesztéséhez. A kulcskérdés az, hogy ezeket az érdekes laboratóriumi kutatásokat hogyan lehet az élő emberi páciensek javára fordítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.