Orsolya
7 °C
17 °C

Az űrből érkezett a SARS vírusa?

2003.05.23. 11:13
Az akut légúti szindrómáért (SARS) felelős vírus szokatlan genetikai felépítése arra utal, hogy a világűrből érkezett a Földre, állítja egy brit tudós. Más kutatók szerint a vírusban nincsen semmi furcsa.
A neves The Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent cikkében Chandra Wickramasinghe, a Cardiff egyetem professzora kifejti, hogy a SARS koronavírusa annyira eltér más vírusoktól, hogy logikus földönkívüli eredetét feltételezni, írta a BBC.

Pánspermia

Az ötlet a pánspermiának elnevezett elméletre épül, eszerint már a földi élet csíráit is üstökösök hozták bolygónkra. Wickramasinghe, aki ismert pánspermia-szakértő, amellett érvel, hogy a SARS-vírus annyira szokatlan, hogy semmiképpen sem fejlődhetett ki a Földön.

"A SARS-vírus genetikai felépítése drámaian eltér más ismert koronavírusokétól – magyarázza a kutató -, ebből az következik, hogy azoktól függetlenül kellett kifejlődnie." Más szavakkal: a vírus valahol a világűrben, esetleg más bolygón alakult ki, mielőtt a Földre érkezett.

Egyelőre nem kutatnak az űrben

Wickramasinghe elismeri, hogy nincs bizonyíték az elméletére, és feltevést számos SARS-kutató hihetetlennek, sőt egyenesen nevetségesnek tartja. Szerintük nincsen semmi furcsa a koronavírusban, és az bizonyára más, ismert vírusokból fejlődött ki.

Az egyik szakértő úgy véli, hogy Wickramasinghe cikke "bizonyára egy vicc". Az egészségügyi világszervezet (WHO) egyik szóvivője biztosította a BBC-t, hogy egyelőre nem terveznek kutatócsoportokat küldeni a világűrbe.