Még több előnyét találták a napfényvitaminnak
A D-vitamin hiányos emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint azok, akiknek vérében több az úgynevezett napfényvitamin - közölték osztrák kutatók.
A grazi egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a bármely okból bekövetkező halálozás nagy mérékben összefügg a D-vitamin mennyiségével a szervezetben.
Testünk a napfény hatására állítja elő a D-vitamint, ezért napfényvitaminnak is nevezik. Megtalálható a nagyobb zsírtartalmú halakban, például a lazacban, de a tejet is dúsítják vele sok helyütt a vitaminhiány megelőzése érdekében. A D-vitamin segíti testünknek a kálcium beépítését, ezért a csontok jó állapotáért is felelősnek tartják. Felnőtteknél csontritkulást, gyerekeknél angolkórt okozhat hiánya.
Harald Dobnig és munkatársai Németország dél-nyugati részén körülbelül nyolc éven át vizsgáltak 3258 férfit és nőt, akik átlagéletkora 62 év volt a követés kezdetekor, és akiknek többsége szívproblémákkal élt. Vérükben a D-vitamin szintjét hetente mérték.
Az Archives of Internal Medicine című internetes orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a szerzők leírják, hogy a tesztalanyok az 1997 és 2000 között szívvizsgálatra előjegyzett páciensek közül kerültek ki.
A követés időtartama alatt 737 ember halt meg, ebből 463-an szívproblémák miatt. Az önkénteseket négy csoportra osztották a vérükben mért D-vitamin mennyisége alapján. Az eredmények szerint a legalacsonyabb D-vitamin koncentrációjú emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg.
Kétszer nagyobbnak bizonyult a halálozási kockázata az átlaghoz képest azoknak, akiknek vérében csak 5 és 10 nanogramm között volt milliliterenként a D-vitamin koncentrációja. A kutatók a 20 és 30 nanogramm per milliliteres D-vitamin tartományt tartják optimálisnak.
A szakértők még nem találják a magyarázatot a D-vitamin előnyös hatásaira, de javasolják a vitaminban gazdag étrendet, és szükség szerint kiegészítők szedését.