Döglött óriáshalak a Balti-tenger strandjain

2009.12.04. 14:40

A holdhal a világ legnehezebb csontos hala, súlya a két tonnát, hossza a 3,30 métert is elérheti. Alapvetően a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán lakója.

A szokatlan állatra járókelők bukkantak Schleswig-Holstein tartomány tengerpartján. Sehlendorf községnél egy 80 centiméter hosszú és 100 centiméter magas állat tetemét vetette partra a víz. A holdhalat a büsümi kutató- és technológiai központba küldték kivizsgálásra. Kiderült továbbá, hogy korábban egy kisebb holdhallal is találkoztak járókelők, de mivel az még élt, visszatolták a vízbe.

mola451

A másik tetemre Heiligenhafennél bukkantak. A vízvédelmi rendőrség közlése szerint ennek az állatnak csaknem egyméteres volt az átmérője.

A holdhal (Mola mola) az óceánok egyik legbámulatosabb teremtménye. A hatalmas állatokat korongformájú testük miatt úszó fejnek is nevezik. Mivel időnként oldalukra feküdve napoznak a vízben, angol nevük sunfish, azaz naphal (e kifejezés nálunk egy teljesen más faj megnevezése).

mola450

Bár a holdhalak alapvetően trópusi és mérsékelt tengerek lakói, ősszel az Északi-tengerbe is ellátogatnak, egészen a Kattegatig. Táplálékuk túlnyomórészt kocsonyás állatokból, például medúzákból áll.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport