A mediterrán étrend segít a cukorbetegség megelőzésében
A zöldségben, gyümölcsben és növényi olajokban gazdag mediterrán jellegű étrend segít a diabétesz megelőzésében, állapították meg spanyol kutatók kis létszámú követéses vizsgálatukban. A Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban négy éven át követték nyomon 418, ötvenöt és nyolcvan év közötti, nem cukorbeteg spanyol ember egészségi állapotát.
A követés időtartama alatt a mediterrán jellegű étrenden élőknek csak 10 százalékánál alakult ki diabétesz, míg a másik, alacsony zsírtartalmú étrenden lévő csoportban 18 százalék volt ez az arány. Ráadásul a mediterrán diétán lévőknek a testsúlyukat sem kellett csökkenteniük a jó eredmény eléréséhez. Jordi Salas-Salvado kutatásvezető és munkatársai szerint az étrend akkor optimális, ha inkább telítetlen zsírsavakat, például olívaolajat tartalmaz, mint telített zsírsavakat. A mediterrán típusú étrendben kevés a hús, ezzel szemben sok hüvelyest, gyümölcsöt, magot, gabonát, zöldséget és halat tartalmaz, valamint mérsékelt alkoholbevitelt is engedélyez.