Pál
-9 °C
0 °C

A dühös arcot ismerjük fel először

2006.07.03. 17:20
Egy kutatás szerint a dühös arcot lehet a legkönnyebben felismerni; ez azért jó, mert gondolkozás nélkül elfuthatunk.

A dühös, fenyegető arcokra sokkal előbb és intenzívebben reagál az ember, mint az egyéb érzelmekről árulkodó arckifejezésekre - derült ki egy ausztrál vizsgálatból.

Ősi ösztön

Ausztráliai kutatók 74 nőnek és 74 férfinak mutattak fényképeket, amelyek különböző hangulatban lévő személyeket ábrázoltak - jókedvű, elégedett, szomorú, bánatos, közömbös, dühös meg kifejezetten agressziót eláruló haragos emberek szerepeltek a felvételeken. A képek közül a dühös, azaz támadó érzelmeket sugallókat kellett kiválasztani, és közben mérték a reakcióidőt.

A kutatók szerint a férfi résztvevők "győzelmével" végződött vizsgálat egyértelműen arra utal, hogy az ember máig nem veszítette el a törzsfejlődés során megszerzett képességét, hogy időben észlelje az egyénre, sőt a csoportra veszélyt jelentő fajtárs jelenlétét.

Ez a felismerő képesség, az, hogy a támadó szándékot le tudjuk olvasni az ellenfél arcáról, szó szerint létfontosságú volt évezredeken át, és az evolúció során mélyen beépült az ember tudatába.

Miután a védekezés elsősorban a hímek feladata volt, nem csoda, hogy ez a készség főként a férfiakban fejlődött ki. Bár a nők is érzékelték az ellenséges emóciókat a fotókon, ők elsősorban a pozitív emóciókat kifejező képekre reagáltak gyorsabban. Ezek a képek viszont a férfiakat nem "izgatták" annyira.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!