Emőke
8 °C
19 °C

Szegedi kutatók keresik a migrén ellenszerét

2015.10.01. 13:56

Szegedi idegkutatók, gyógyszerészek és biológusok Kelet-Európából egyedüliként vesznek részt az EUROHEADPAIN programban: az uniós projektben az SZTE kutatók fő feladata a migrén új gyógyszerjelölt-vegyületének a tesztelése.

A rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás oka ismeretlen, gyógyszeres kezelése nem mindig elég. Pedig a krónikus fejfájás az európai lakosság 15 százalékát érinti, a társadalmi és gazdasági következményekkel is járó egészségügyi probléma ma a WHO listáján a 12. helyet foglalja el.

 A migrén kialakulásának vizsgálata és az új kezelési lehetőségek kidolgozása a célja az Európai Unió által támogatott „FP7-Health-2013-INNOVATION, EUROHEADPAIN Grant no. 602633” elnevezésű programnak. A 2014-ben kezdődött 5.9 millió Eurós nemzetközi együttműködésben 12 intézmény, közte Kelet-Európából egyedül a Szegedi Tudományegyetem vesz részt, 170 000 Euro támogatást elnyerve.

A programot Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinika igazgatója, az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport vezetője ismertette. A neurológiai kerekasztal résztvevői összegezték a szegedi kutatócsoport elmúlt másfél évben végzett munkájának eredményeit is.

A kinurénsav lehet a kulcs

 Az SZTE kutatóinak az a feladata, hogy kidolgozzák és beállítsák a migrénkutatásnak egy olyan új, állatkísérletes modelljét, amely alkalmas az itteni tudósok által már feltárt úgynevezett kinurenin analógok mint lehetséges új, idegszövetvédő hatású gyógyszerjelölt-vegyületek tesztelésére. A magyarok kutatásai igazolták, rangos nemzetközi folyóiratokban publikálták, hogy a kinurénsav képes pozitívan befolyásolni több neurológiai betegség – például a migrén, a Hungtinton-kór, a Parkinson-kór, vagy a gyulladásos folyamatok – kimenetelét.

Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézetének igazgatója munkatársaival új, kinurénsavszerű molekulák fejlesztésébe kezdett. Ezek jellemzője, hogy az eddigi szereknél könnyebben átjutnak a vér-agy gáton és hatékonyabbak a neurológiai kórképek, így például a migrén kezelésében is.

 A szegedi kutatók közül Toldi József, a biológiai tudományok doktora, és az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Intézetben általa irányított csapat elsősorban olyan állatkísérleti módszert alakít ki, amely alkalmas a migrén ellenszereként feltételezett vegyület tesztelésére. A program keretében farmakológiai, elektrofiziológiai, neuromodilációs, genetikai és képalkotó kutatási vizsgálatokat is végeznek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.