Natália
-3 °C
8 °C

A rákos ikrek testvére is veszélyben van

2016.01.06. 16:02

Egy hosszú távú új tanulmány szerint ha az ikerpár egyik tagja rákos, a testvérének is az átlagnál nagyobb eséllyel lesz daganatos betegsége – írja az MTI. A kockázatnövekedés mértéke egypetéjű ikreknél 14, kétpetéjűeknél 5 százalék. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association legújabb számában ismertették.

A rák vizsgált 23 fajtája közül 20-ról azt állapították meg, hogy ha az egyik ikernél rák alakult ki, a testvérénél az átlagnál nagyobb eséllyel jelentkezett ugyanaz a rákfajta. Ez a prosztata-, bőr-, mell-, petefészek- és méhrák változatainál bizonyult igaznak. A tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknak a pároknak, amelyeknek mindkét tagja rákos lett, több mint kétharmadánál a rák eltérő fajtáit diagnosztizálták.

A kutatást vezető Lorelei Mucci, a bostoni Harvard Egyetem professzora elmondta, hogy a rák sok fajtája – a mell, a méh, a prosztata, a here, a vese, a petefészek és a bőr daganatai kockázatának 30-60 százaléka – mögött állhatnak genetikai okok. Az elemzés az örökölhetőséget magasra, 58 százalékosra becsülte a melanóma, vagyis a bőrrák agresszív, rosszindulatú formája, és 57 százalékra a prosztatarák esetében.

Azt is kimutatták, hogy az ikerpárok melanómakockázatának 42 százalékáról tehetnek környezeti tényezők. Ezek a párosok tagjainál különbözők lehetnek: más lehet az időtartam, amennyit UV-sugárzásnak kitéve töltöttek, más lehet a napégéseik száma is, és az sem biztos, hogy a dohányzási szokásaik azonosak voltak. (Azt is megállapították, hogy a tüdőrák és a közös környezeti tényezők között volt a legszorosabb a kapcsolat, ami valószínűleg a hasonló dohányzási szokások számlájára írható.)

Arra nem találtak bizonyítékot, hogy az olyan környezeti-életmódbeli tényezők, mint az azonos gyermekkori étrend, ivóvíz vagy családi jövedelem befolyásolták volna a melanóma kockázatát.

A vizsgálatban mintegy 80 ezer egypetéjű és nagyjából 123 ezer kétpetéjű, de azonos nemű dán, finn, norvég és svéd ikerpárt követtek 32 éven át, 1943-tól 2010-ig. Ezalatt 27 ezer rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ami nagyjából megfelelt az északi országokban élő ikrek rákos megbetegedései arányának.

Az egypetéjű ikrek azonos géneket örökölnek, a kétpetéjűek ikrek, mint általában a testvérek, fele-fele arányban osztoznak az azonos géneken. A rák családi kockázatának becslése abban segíthet, hogy ha például egy páciens bátyjánál hererákot diagnosztizálnak, akkor nála is jelentősen megnő a betegség esélye, tehát a gyakori szűrésekből előnye származhat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!