A mérsékelt ivás csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Akik heti három-négy alkalommal isznak alkoholt, kisebb valószínűséggel alakul ki náluk 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak – írja a BBC dán kutatók eredményei alapján.
A Diabetologia szaklapban megjelent tanulmányhoz több mint 70 ezer embert kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásairól és vizsgálták meg a vércukorszintjüket. Öt évvel később a kutatók újra megnézték, mi a helyzet az alanyokkal, és megállapították, hogy a mérsékelt mennyiségű,
Ez viszont nem azt jelenti, hogy érdemes több alkoholt inni. A kutatás egyik fő megállapítása ugyanis éppen az, hogy nem a mennyiség, hanem a gyakoriság számít, tehát az jár jobban, aki ugyanazt a mennyiséget több külön adagban fogyasztja el – mondta a BBC-nek a kutatást vezető Janne Tolstrup a Dél-Dániai Egyetemről.
Nem mindegy, mit iszunk
A kutatás szerint nem mindegyik alkoholfajtának volt ugyanolyan hatása. A bor, ezen belül is a vörösbor különösen jótékonynak bizonyult, mert a benne található polifenolok segítenek a vércukorszint szabályozásában.
A sörivó férfiaknál a heti egy-hat sör 21 százalékkal csökkentette a kockázatot azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak. A nőknél viszont nem volt kimutatható hatása a sörnek. A töményitalok a nőknél még növelték is a kockázatot, a férfiaknál viszont éppen ezeknél nem volt semmilyen összefüggés a cukorbetegséggel.
Korábbi tanulmányokkal ellentétben ez a kutatás nem talált összefüggést a nagyivás, vagyis az egyszerre sok alkoholt (öt vagy több italt) fogyasztás és a cukorbetegség között se. Tolstrup szerint ugyanakkor ez azért lehet, mert a résztvevők közül kevesen is jelentettek nagyivást.
Az eredmények ugyanakkor nem jelentik azt, hogy érdemes mindenkinek sokszor innia, hiszen egyrészt egy sor másik betegséggel is összefüggésben van az alkoholfogyasztás, másrészt egyénenként is eltérő lehet az alkohol hatása.