Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Eredeti Einstein-kéziratot találtak

2005.08.21. 11:26
Egy eredeti Albert Einstein-kéziratot találtak a leideni egyetemen. Az egyetem professzora szerint megtartják a kéziratot, emlékül annak, hogy a huszadik század egyik legnagyobb elméje intézetükben járt.
Egy 1925-ben publikált Albert Einstein-kéziratot találtak a leideni egyetem elméleti fizika tanszékén - tudósít az AP hírügynökség. A kézzel írt tanulmányt 1924 decemberében adták ki, és az ideális gázok kvantumelméletét írja le. A tanulmányt mint Einstein egyik utolsó nagy tudományos áttöréseként értékelik.

Ujjlenyomat és javítások

A 16 oldalas tanulmányról készült fotókat az egyetem honlapján tették közzé. "Nagyon izgalmas volt, amikor a saját elméletén dolgozó egyik diák felfedezte Einstein sajátos kézírását egy német nyelvű papíron - lelkendezett Carlo Beenakker professzor az AP-nek. Még Einstein ujjlenyomatait is láthatjuk a kéziraton, és a szerkesztő különböző javításokat is megfigyelhetjük - tett hozzá. Einstein az 1920-as években köt barátságot Paul Ehrenfest fizikussal, akinek a papírjai között találták a kéziratot.

Albert Einsteint sokan a huszadik század egyik legnagyobb hatású tudósának tartják. Elméleti fizikus volt, ő fejlesztette ki a relativitáselméletet, és nagy mértékben hozzájárult többek között a kvantummechanika fejlődéséhez is. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták az elméleti fizika területén elért eredményekért. A Time Magazine 1999-ben az évszázad emberének választotta.

Einstein Németországban született zsidó családban. Első tudományos munkáit Svájcban publikálta, majd 1914-1933 között Berlinben él. Hitler hatalomra jutása után az Egyesült Államokba menekül.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!