Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A jó Nagy Testvér ahol tud segít

2000.06.26. 14:13
Kapcsolódó cikkek (1)
Hi-tech otthonok építésébe fogott a brit illetőségű Housing 21 cég. Az elképzelés szerint az idősek életét egy folyamatos figyelőrendzser segítené, ami segít megtalálni az elveszett tárgyakat, figyelmeztet, ha túlcsordul a víz, és elzárja a gázt ha szükséges.
A ház szépen beállítja a fürdővíz hőmérsékletét , illetve folyamatosan figyeli a víz mennyiségét
Orwell talán még álmában sem gondolta volna, hogy a folyamatos megfigyelésről szóló rémlátomása egyszer még az embereket fogja segíteni, ahelyett, hogy kordában tartásukat szolgálná. A Housing 21 nevű cég Smart House terveivel egy olyan házat épített fel, amelyik figyeli a lakót, és ahol tud segít. A házat a bennlakásos öregek otthona helyettesítésére szeretnék felhasználni.

A rendszer persze nem kamerákkal figyeli meg a lakót, hiszen ez még egyelőre költséges, és szükségtelen is. Feladata csak az, hogy a gyakran elfelejtett dolgokra figyelmeztessen. Ilyen például a fürdő. A ház szépen beállítja a fürdővíz hőmérsékletét a megfelelőre, illetve folyamatosan figyeli a víz mennyiségét, és ha az meghaladja az optimálisat, akkor figyelmezteti a lakót, és ha az nem reagál, akkor automatikusan elzárja a csapot. Ugyanez a helyzet egy véletlenül nyitva felejtett gázcsappal is, a rendszer itt is azonnal zár, ha nem érkezik válasz.

A szeretet hangja

A fejlesztők odafigyeltek arra is, hogy a lakók ne érezzék tehernek a folyamatos megfigyelést. A házba épített digitális készülékeket gyakorlatilag nem lehet látni, a hangokat pedig valamelyik kedves hozzátartozótól kölcsönzik. Ilyen módon a rendszer például a kedvenc unoka hangján fogja felhívni a nagyi figyelmét a túlcsorduló kádra. Maga a ház mozgásérzékelőkkel tartja "szemmel" a lakót, minden lépéséről tudva, és azt rögzítve. Minden ház rendszere össze van kötve egy központi figyelőrendszerrel, ami esetenként felülbírálhatja a ház alrendszerének döntéseit, és szükség esetén külső segítséget hívhat.

Semmi sem vész el

A másik nagyon hasznos funkció, hogy a ház bármikor megtalál bizonyos tárgyakat, legyenek azok bárhol is, feltéve, ha az a bárhol a házban van. Így nem tűnik el a szemüveg, kulcs, vagy éppen a TV távirányítója. Persze a rendszer nem jegyzi meg az egyes tárgyak helyzetét, de képes belőlük hangot csiholni egy beépített csipogóval. A lakó csak odalép egy képernyőhöz, kiválasztja, hogy mit keres, és az azonnal hangot ad ki magából, a megtalálást könnyítendő.

A házzal való kommunikációt biztosító képernyő is az igényekhez van szabva. Megfelelően nagyméretű, érintésre reagál, és a parancsokat nem szöveges úton, hanem egy -egy képre rábökve lehet kiadni, azaz elég például a keresett tárgy képére rámutatni, és a rendszer máris intézkedik. A telefonkönyv is hasonló módon működik, a felhívandó személyt kép alapján lehet kiválasztani és a ház máris tárcsáz.

A költségek kímélése

Gombnyomára visszajeleznek a tárgyak
Az előzetes tervek szerint maga a ház, fenntartása olcsóbb lesz, mint egy bennlakásos otthon, azaz jobban megéri, ha az időseket ilyen helyekre költöztetik. A háznak persze szociológiai vonzata is van, hiszen a lakó itt teljesen önállóan élhet, nem lesz semmilyen kellemetlen érzése, nem úgy, mint egy öregotthonban. Ezáltal a lakó jó közérzetét is biztosítja, azon kívül, hogy a rokonok biztosak lehetnek benne, hozzátartozójuk jó helyre került, ahol semmi baj nem érheti. Az ígéretek szerint a házak tovább fognak fejlődni, ahogyan azt majd a technológiai fejlődés engedni fogja, mindig újabb és újabb funkciókkal.

A konkrét költségek alatta maradnak egy-egy bentlakásos intézményének, legalábbis a brit viszonylatokban. A számítások szerint az brit kormány 21 000 fontot költ a bentlakásos intézetekre évente, míg egy Smart House építése 5-10 000 fontba kerül, innentől fenntartása pedig nem több mint egy átlagos házé, karbantartással, közüzemi díjakkal együtt. A ház persze örökíthető is, persze nem a hagyományos értelemben, tehát ha az egyik lakó sajnálatos módon elhalálozna, úgy más költözhet a helyére, ami praktikus, de persze a cég nem erre épít.

Jelenleg egyetlen darab létezik a Smart House-ból, ami kísérleti jelleggel van üzembe helyezve. A kivitelezők egy teszt keretében szeretnének megbizonyosodni a ház megbízhatóságáról. A teszt során egy potenciális lakót költöztetnek be a házba valamint egy felügyelőt, aki a lakóra és a házra is vigyáz. A néhány napos tartózkodás tapasztalataiból okulva szükség szerint változtatnak a rendszeren, illetve ha nem szükséges, úgy a ház máris belakható.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.