Hajnalka
0 °C
14 °C

A fotoszintézis ősi nyomai

2003.12.19. 09:44
Két dán kutató azt állítja, hogy megtalálták az oxigént termelő fotoszintézis földi jelenlétének legrégebbi bizonyítékát. Ha valóban helyes a következtetésük, akkor az oxigént felszabadító organizmusok az eddig sejtettnél egymilliárd évvel korábban jelentek meg bolygónkon.

A koppenhágai Dansk Lithosfćrecenter két kutatója, Minik Rosing és Robert Frei a nyugat-grönlandi Isua mellől származó kőzetmintákat elemezték.

A tóriumhoz képes magas urántartalomból a két kutató arra következtet, hogy 3,7 milliárd évvel ezelőtt a világtengerekben már elegendő oxigén volt jelen ahhoz, hogy kémiailag szétváljon a tórium és az urán. Redukáló környezetben a két elemnek közösen kellett volna lerakódnia.

Kétlépcsős elmélet

A kutatók mostanáig abból indultak ki, hogy az élet létrejötte után elsőként a fototróp fotoszintézis olyan formája alakult ki, amely nem termel oxigént.

A becslések szeirnt csak 2,7 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg az első olyan baktériumok, amelyek oxigént termelő fotoszintézist végeznek. Az elméletek szerint ezek az élőlények teremtették meg az oxigéntartalmú légkör alapjait.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!