Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Koppány gólya Törökországban tűnt el

2005.10.21. 11:30
Húsz, jeladóval felszerelt fekete gólyára figyel az ornitológustársadalom. A hátizsákjukban műholdas jeladót hordozó gólyák közül kettő magyar területről indult délre. Mindkét magyar madár renitens, Margit azzal sokkolta a madarászokat, hogy két hétig nem mozdult egy bolgár területről - utóbb kiderült, egyszerűen azért, mert megtetszett neki. Koppány sorsa tragikusabb: szeptember végén nyoma veszett.

Margit az utóbbi hetekben komoly fejtörést okozott a kutatóknak, ugyanis elindult ugyan Magyarországról, de egy bulgáriai táplálkozóhelyen úgy döntött, megáll. Az első nap közel kétszáz kilométert repült magyar lakhelyéről, a Duna menti mocsaras Margitta-szigetről, majd szokatlanul hosszú időre megszakította útját, és közel egy hónapot töltött Bulgáriában a Stara Zagora környéki halastavaknál.

Koppány útját az adó segítségével a törökországi Márvány-tenger ázsiai oldaláig követték a kutatók, ott szeptember 29-én eltűnt a jel, azóta nem tudják, mi történt az állattal.

Margit végül továbbment

Tamás Enikő, a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi program munkatársa az Indexnek elmondta, nem biztos, hogy Koppány elpusztult, lehet, hogy csak a jeladója romlott el. "Sokakban felmerült, hogy elpusztult a madár, Törökországban sok a rosszul szigetelt vezeték, de azért még reménykedünk. Az a megoldás is felmerült, hogy autóba ülünk, és a helyszínen megnézzük, mi történt vele" - mondta az ornitológus.


Margit ügyében néhány hét várakozás után a magyar madarászok értesítették a bolgár kollégákat, akik gps-szel azonosították Margit pontos tartózkodási helyét, a helyszínre siettek és megállapították, hogy jól van. "Nem tudja senki miért állt meg, feltehetően egyszerűen azért, mert nagyon megtetszett neki a bolgár tavas vidék. A többi madár közül is volt, amelyik megállt egy időre, de mi aggódtunk, mert a többi gólya már Afrikában volt, amikor Margit még mindig Bulgáriában időzött" - mondta Tamás Enikő.

Repülj a Natura 2000 fölött

A gólyák a "Repülj a Natura 2000 fölött" program keretén belül viselnek a testükre szerelt apró hátizsákban jeladó berendezést. A Natura 2000 hálózat a védett területek európai uniós hálózata, amelyet az Unió földrajzi területén kulcsfontosságú természetes élőhelyek megőrzése érdekében és a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmében hoztak létre a tagországok.

A program weboldalán folyamatosan frissítik a gólyák útvonalát, a cseh madarászok szájtján pedig a húsz állat mozgását közös térképen követhetjük.

Csak a magyar tévében nincs

A feketególya-program célja egyfelől az európai példányok vonulásának kutatása, másrészt az értékes feketególya-élőhelyeken keresztül a Natura 2000 hálózat bemutatása. Nyolc ország csatlakozott a programhoz: Belgium, Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Cseh Köztársaság, Lettország és Észtország mellett magyar madarászok is befogtak és adóval szereltek fel két példányt, a Mohács közelében található Margitta-szigeten.

A gólyák felkészült utazókhoz hasonlóan minden nap "képeslapot" küldenek tartózkodási helyükről. "A képeslapok valójában rövid filmes bejátszások, amit a vonulás útjának helyszíneiről készítettek a programban résztvevő munkatársak, az élőhely-hálózat népszerűsítése érdekében. A többi országban a televízióban folyamatosan közvetítik ezeket a képeslapokat, Magyarországon sajnos nem, mert nem sikerült megfelelő televíziós együttműködést kialakítani" - magyarázta Tamás Enikő.

Margit cikkünk írásakor Törökország legdélebbi részén, Tarsus város közelében repül.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!