Auguszta
4 °C
22 °C

Hallucinogénnel gyógyítható az alkoholfüggőség

2005.01.20. 13:26
Klinikai kísérletek során sikeresen kezelték rágcsálók alkoholfüggőségét ibogainnal. A hallucinogén szert először vetették alá tudományos igényű vizsgálatnak.

Az ibogain egy nyugat-afrikai trópusi cserje, az iboga (Tabernanthe iboga) indolalkaloidja. Nagyon régóta ismerik függőségcsökkentő gyógyszerként és ahol a törvények megengedik kezelésre is használják. Az alkohol mellett a heroin és a kokain elvonási tüneteit is enyhíti, mellékhatásként álomszerű hallucinációkat okoz.

A San Franciscó-i Ernest Gallo Klinika és kutatóközpont munkatársai először végeztek tudományos kutatásokat az anyag hatásmechanizmusának felderítésére.

A kísérletek során ibogain hatására visszaesett a patkányok és egerek alkoholfogyasztása. A vizsgálatok szerint ez azért történt, mert a szubsztancia hatására megemelkedett az agyban egy idegnövekedési faktor, a GDNF fehérje szintje. A klinika szakemberei egy másik - ibogaint nem érintő - vizsgálatban bebizonyították, hogy a GDNF önmagában csökkenti az alkoholfogyasztást.

Több regeneráció, kevesebb visszaesés

Bemozdulnak az idegek
Az állatkísérletekben az ibogain a visszaesést is kivédte. A patkányokat előbb gyakorló iszákossá fejlesztették, majd két hétre megvonták tőlük az alkoholt. A szünet után a rokonszenves rágcsálók rendszerint borzalmas tivornyába csúsztak. A hallucinogén alkalmazása után azonban nem mutattak fokozott érdeklődést az ital iránt.

A kutatók igazolták az ibogain és a GDNF-termelés közötti kapcsolatot: a GDNF hatását semlegesítő anyag beadását követően az ibogain nem befolyásolta az alkohol iránti sóvárgást.

"Megállapítottuk, hogy mely agyi fehérje vezérlésével csökkenti az ibogain a patkányok alkoholfogyasztását, ezzel bebizonyítottuk a GDNF és a rászokás visszafordíthatósága közötti kapcsolatot. A molekuláris mechanizmus ismeretében új gyógyszereket fejleszthetünk, amelyek az ibogain mellékhatása nélkül szüntetik meg az addikciót" - mondja Dorit Ron, az UCSF neurológus professzora.

A kutatást Kalifornia állam és az amerikai védelmi minisztérium finanszírozta.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.