Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

India Hold-szonda felbocsátását tervezi

2000.06.29. 23:27
Az indiai űrhivatal 2005-ben saját űrszondát akar Hold körüli pályára állítani. A projekt ellenzői szerint a pénzt inkább távközlési műholdakra kéne költeni. Mióta azonban az amerikai Lunar Prospector szonda jeget talált a Holdon, megindult a nemzetközi űrverseny.
India szondát küld a Holdra
Hold körüli pályán keringő űrszonda felbocsátását tervezi az indiai űrkutatási hivatal néhány éven belül, írja az India Today. Az űrhivatal már most rendelkezik a szonda felbocsátásához szükséges technológiával, amellyel eddig hat műholdat állítottak geostacionárius pályára. Jelenlegi legnagyobb teljesítményű rakétájuk, a Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), a Sarkvidék felett keringő műholdak felbocsátásához használt rakéta 1000 kilométer magasságú pályára képes felvinni egy Maruti autó méretű műholdat. Idén pedig megkezdik annak a rakétának a tesztelését, amellyel akár 36 ezer kilométeres magasságú körpályára állíthatók a műholdak.

A Hold azonban nem többezer kilométernyire, hanem 384 ezer kilométerre van a Földtől, így a jelenlegi technológiák ugyancsak tökéletesítésre szorulnak. A PSLV továbbfejlesztésén dolgozó csapat szerint a Hold-szondát szállító rakéta ötnapos út után éri el célját. Ezzel szemben a műholdak felbocsátásánál használt PSLV tizenegy perc után válik le egytonnás rakományáról. A rakomány tömegének 350 kilóra csökkentésével lehetővé válik a rakéta sebességének óránként 28,800 kilométer fölé emelése, amivel a szondát szállító PSLV kitörhet a Föld vonzásából. A valódi kihívás azonban az űrjármű több napig tartó navigálásában, és a szonda későbbi nyomonkövetésében rejlik.

A projektnek számos ellenzője akad, akik szerint Indiának további távközlési műholdak gyártására és fellövésére kéne fordítani az űrszondára költendő összeget. Ráadásul a korábbi amerikai és nemzetközi küldetések során a Hold felszínének több mint 97 százalékát feltérképezték. Az Egyesült Államok három évvel az Apollo 11 1969-es történelmi landolása után beszüntette a Hold-küldetéseket, a szovjetek pedig 1976-ban tettek ugyanígy. Addigra közel 382 kilogramm holdkőzetet hoztak a Földre a különböző Apollo- és Luna-küldetések, bőséges kutatási anyagot szolgáltatva a tudósoknak.

Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a Hold iránt
A Hold iránt csak az utóbbi időben nőtt meg ismét az érdeklődés, miután 1998-ban a Lunar Prospector szonda jégre bukkant néhány holdkráter mélyén. Elképzelhető, hogy a jövőben nemcsak emberi települések létesülnek a Holdon, hanem a külső bolygókra induló űrutak bázisállomásaként is szolgálhat majd az égitest. A két éve felfedezett víz rendkívüli értékkel bír a Földön kívül: jelenleg az űrhajósok által használt víz egyetlen literének űrbe juttatása 22 ezer dollárba (hatmillió forintba) kerül. Az amerikaiak mellett más űrhatalmak is nyomulnak az ügyben: az európai űrkutatási ügynökség nemrégiben bejelentette, hogy komolyabb küldetést tervez a Holdra indítani.

Az űrszonda felbocsátásával nemcsak a Holdról szerezhetnének újabb információkat a tudósok, Indiának is megnőne a presztízse az űrkutatásban. A projekt során kifejlesztett berendezéseket pedig más tudományokban és az iparban is hasznosítani lehetne. Az űrhivatal által megbízott kutatócsoportnak hat hónapja van a 2005-re tervezett Hold-küldetés részletes megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozására, melynek sorsáról az indiai kormány hoz majd döntést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.