Natália
-3 °C
8 °C

Elhárították a hibát a Nemzetközi Űrállomáson

2001.04.26. 22:59
Kapcsolódó cikkek (1)
Sikerült csütörtökön részben helyreállítani a kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomás számítógépes rendszerével, miután szerdán az állomás mindhárom vezérlő számítógépe meghibásodott - eddig ismeretlen okból.
A houstoni földi irányítóközpont szakemberei csütörtökön virradóra egész éjjel eredménytelenül dolgoztak azon, hogy a Destiny kísérleti modulon legalább bekapcsolják a világítóberendezést.

Susan Helms asztronauta
Végül Susan Helms asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás lakóinak egyike egy laptop-komputer segítségével hozzá tudott kapcsolódni az egyik vezérlő számítógéphez, és helyre tudta állítani az összeköttetést a földi irányító központtal is.

A szakemberek remélik, hogy az egyik, ismét működő vezérlő számítógépen keresztül sikerül diagnosztizálni a problémát, és rövidesen mindhárom számítógépet munkába állíthatják. (A rendszert úgy tervezték, hogy a három vezérlő számítógép közül bármelyik meghibásodása esetén egy is képes legyen az irányításra.)

Az asztronauták élete nem volt veszélyben

A NASA közlése szerint az űrállomáson tartózkodó asztronauták élete egy percig sem volt veszélyben: az életfeltételeket biztosító berendezések és a napenergia-kollektorok működését a komputerek meghibásodása nem befolyásolja. Ezzel együtt a szerdai üzemzavar volt az eddigi legveszélyesebb helyzet a Nemzetközi Űrállomáson tavaly óta zajló munkavégzésében - írta a Reuters.

Ha a teljes helyreállítás sikerül, végrehajtják az űrállomás robotkarjának "kézfogását" az Endeavour űrrepülőgép robotkarjával. A kanadai gyártmányú hatalmas robotkar egy másfél tonnás tartóelemet "markol", arra várva, hogy "átadhassa" az űrrepülőgép robotkarjának.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!