Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A talajból is támadhat a prion

2001.01.05. 14:22
A kergemarhakór (BSE) kórokozói, a prionok a talajban is előfordulnak, és ott hosszabb ideig fertőzőképes állapotban maradnak. Így még ,,tiszta" táplálékot kapó szarvasmarhák vagy más háziállatok, és rajtuk keresztül emberek is megfertőződhetnek - derült ki egy német konferencián.
Nem tudjuk kijelenteni, hogy nem létezik a talaj okozta kockázat - jelentette ki a német környezetvédelmi minisztérium által szervezett konferencián Hans-Willi Thoenes, a Wissenschaftliche Beirat Bodenschutz (talajvédelmi tudományos tanács) vezetője. A független szakértői grémium adatai szerint megalapozott jelei vannak, hogy a BSE kórokozójának számító elváltozott prion fehérjék a talajban nemcsak megmaradnak, hanem még növekszik is a koncentrációjuk.

Trágyával a természetbe

A kergemarhakór (BSE) kórokozói a talajban is előfordulnak. Így még ,,tiszta" táplálékot kapó szarvasmarhák is megfertőződhetnek.
A tudósok elmélete szerint a táplálék útján az állatok szervezetébe bekerült prionok egy része a széklettel kiürül. Az istállókból a trágyával a földekre és a legelőkre jut. Ez azt is jelenti, hogy a szivacsos agyvelőgyulladásra eddig rezisztensnek bizonyult sertésekkel megetetett állati lisztből a BSE prionjai a kiválasztódás és a trágyázás útján kijuthatnak a földekre.

A növények a hibás fehérjéket felvehetik a talajból, és így azok ismét a táplálékláncba kerülve az állatok - és nem lehet kizárni, hogy az emberek - egészségét veszélyeztetik. Ha sikerül bebizonyítani ennek a körforgásnak a létezését, akkor a BSE elterjedésének és átvitelének útjai még a jelenleg gondoltnál is szélesebbek és ellenőrizhetetlenebbek. Mi történik a szabadon tartott csirkékkel, amelyek a BSE-által fertőzött talajon kapirgálnak?

Már hónapokkal ezelőtt felmerült a gyanú, hogy a BSE kórokozói a talajban is előfordulnak, és ott hosszabb ideig fertőzőképes állapotban maradnak. A tudományos tanács a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium számára készített jelentésében arról tesz említést, hogy a prionok a nem használt legelőkön akár három évet is kibírnak. A birkák agyállományát megbetegítő fehérjék esetében ezt a túlélési képességet már sikerült bizonyítani.

Karanténba a trágyával

A tudósok ma még elővigyázatosan nyilatkoznak. Egyelőre nincsenek tudományos elveken alapuló szilárd bizonyítékok a BSE talajon vagy növényeken keresztüli átvitelére, illetve a prionok talajban felgyülemlésére. Az viszont egyértelmű, hogy az állatok trágyájával a BSE kórokozók is kijutnak a természetbe - hangsúlyozta a Fraunhofer intézetet képviselő Werner Klein. Véleménye szerint abból kell kiindulni, hogy a prionok talajban is fertőzőképesek maradnak.

A tudós tanácsadó testület mindenesetre az eddig szerzett ismeretek alapján erős aggodalomra lát okot, és elővigyázatossági intézkedésként ajánlja a pozitív BSE eseteket produkáló istállók, és az általuk használt legelők karanténját. Az állati eredetű táplálékliszt megsemmisítésénél is figyelembe kell venni az újonnan szerzett ismereteket.

A BSE kutatás eddig az állatokra, azok húsára és a csontlisztre összpontosult - mutatott rá a mulasztásra Dietrich Henschler, a würzburgi egyetem professzora. A talajra pedig eddig senki nem gondolt. Minden további gyanús elemet alaposan ki kell vizsgálni. A betegség terjedésével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket így egy éven belül meg lehet válaszolni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.