Jusztina
11 °C
22 °C

A trópusok is megszívják a klímaváltozást

2007.03.27. 12:36
Újabb klímatanulmány hívja fel a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire. Egyes éghajlattípusok teljesen eltűnhetnek a Földről és helyettük eddig még nem látott klímaformák jönnek majd. Az ezzel járó veszélyeket nem lehet előre látni.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője John W. Williams, a Wisconsini Egyetem geológiaprofesszora. Williams rendszeresen dolgozik az ENSZ klímaügyi bizottságának, az IPCC-nek. Tudóstársaival együtt kidolgozott és most közzétett előrejelzései az idei IPCC-jelentés áprilisban esedékes második kötetének tartalmát előlegezik meg. Ez a dokumentum a klímaváltozás egyéb hatásaival foglalkozik (az első kötet a fontosabb mérőszámokat közölte).

Nehezen alkalmazkodó élővilág

Meleg évek jönnek
Az IPCC február elején tette közzé az utóbbi hat év felméréseit összegző borúlátó jelentését. A 130 ország 2500 tudósának közreműködésével készült tanulmány nyelvhasználata erősebb, mint a korábbi dokumentumoké, 90%-os bizonyossággal állítja, hogy a klímaváltozásnak emberi okai vannak. A jelentés a következő két évtizedre 0,2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést jósol, 2100-ra pedig 1,8-4 fokos emelkedést, bár ennél rosszabb forgatókönyvek is szerepelnek a jelentésben.

Williamsék számítógépes modellje szerint a klímaváltozás nagyobb mértékben érinti az élővilágot, mint azt korábban hitték. A szimuláció eredménye különösen a trópusi régiókban, az Amazonas vidékén és Indonéziánál lepte meg a tudósokat. "Eddig úgy hittük, hogy a klímaváltozás ezekre a területekre kevésbé lesz hatással" – nyilatkozta Williams a CNN-nek. "Azonban most úgy tűnik, 3-4 fokos változás itt annyit számít, mint máshol 5-8 fokos emelkedés." Ez azt jelenti, hogy a trópusokon élő állatok és növények nehezebben alkalmazkodnak majd, mint azt korábbi tanulmányok sejtették. A következő száz évre prognosztizáló modell az Egyesült Államok délkeleti részén és az Arab-félszigeten is jelentős éghajlatváltozást mutatott.

Klímák jönnek, mennek


A kutatók úgy vélik, az Andokban, Szibériában és Ausztrália déli részén jelenleg uralkodó éghajlat a klímaváltozás hatására teljesen el fognak tűnni a Földről. Ezeknek a területeknek az élővilága drasztikus változásokon mehet át. Más régiókban – például a trópusokon – olyan éghajlati viszonyok alakulnak ki, amelyek eddig nem is léteztek a Földön. Williams szerint ennek pontos következményei megjósolhatatlanok, de valószínű, hogy új betegségek jelentkeznek majd vagy régiek vándorolnak új helyekre, és az emberiségnek erre fel kell készülnie.

Williams kollégái üdvözölték a jelentést. Alan Robock, az amerikai Rutgers Egyetem környezetkutató professzora szerint ez az első olyan dokumentum, ami nemcsak a fajok kihalására figyel, hanem az új éghajlatformák következményeivel is foglalkozik.