Emma
5 °C
8 °C

Felháborodás és kételkedés
Zavos emberklón-bejelentése nyomán

2004.01.18. 09:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Rendkívüli felháborodást keltett brit tudományos és politikai körökben a világ első, anyaméhbe beültetett klónozott emberi embriójáról tett hétvégi londoni bejelentés, amelyet több szakértő meg is kérdőjelezett.
A bombát egy ciprusi születésű amerikai orvosprofesszor, Panos Zavos robbantotta szombat délutáni londoni sajtóértekezletén. Zavos azt mondta: két hete egy 35 éves asszony méhébe ültette be a 4 sejtes állapotban lévő klónozott embriót, amelynek örökítőanyagát az anya férjének bőrsejtjeiből nyerték. Zavos maga is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy legfeljebb 30 százalékosra becsüli a sikeres kihordás esélyét. Hozzátette: még az sem biztos, hogy a terhesség egyáltalán létrejött, erről legkorábban a jövő héten lehet meggyőződni.

Elítélik Zavos tettét, bár nem hisznek neki

A bejelentés a teljes meglepetés erejével érte Nagy-Britannia és a világ szakközvéleményét, amelynek képviselői a döbbenetből felocsúdva súlyos szavakkal ítélték el az első emberi klónembrió beültetését.

John Reid brit egészségügyi miniszter azt mondta, hogy amit Zavos művelt, az a "géntudománnyal való durva visszaélés". A brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society klónozási munkacsoportjának elnöke kijelentette: a klónozási állatkísérletek eddigi lesújtó tapasztalatai alapján "elképesztő felelőtlenség" a klóntechnika mai szintjén emberi klónozásba fogni. A brit Nemzeti Tudósakadémia nevű agytröszt vezetője a BBC-nek nyilatkozva cirkusznak nevezte Zavos londoni sajtóértekezletét, és azt mondta: az orvosok és tudósok zöméhez hasonlóan erősen kétli a bejelentés hitelességét.

Pótalkatrészként használt sejtek?

Zavos doktor és brit kutatási partnere a sajtóértekezleten azonban bejelentette, hogy a klóntechnika további alkalmazását is tervezi. Ennek alapján egy-egy embriót a fejlődés korai szakaszában kettéválasztanának, az egyik félből rendes magzat fejlődne ki az anya méhében, a másikat lefagyasztanák, és gyógyító célú őssejtforrásként használnák a megszületett gyermek esetleges genetikai rendellenességeinek vagy egyéb betegségeinek, sérüléseinek kezelésére.

A világ legismertebb klónozott élőlénye a Dolly nevű bárány volt. Dollyt 1997-ben állították elő a skóciai Roslin kutatóintézet tudósai, tavaly februárban azonban altatással jobblétre szenderítették, mivel előrehaladott, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett. Már 1999-ben észrevették, hogy Dolly szervezetének sejtjei a természetes úton nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregednek. A kitömött klón az edinburgh-i Királyi Múzeumban tekinthető meg tavaly április óta.

Brit szakértők szerint az eddigi állatkísérletekben létrehozott klónegyedek jelentős hányada rendellenességekkel jött világra.