Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Felháborodás és kételkedés
Zavos emberklón-bejelentése nyomán

2004.01.18. 09:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Rendkívüli felháborodást keltett brit tudományos és politikai körökben a világ első, anyaméhbe beültetett klónozott emberi embriójáról tett hétvégi londoni bejelentés, amelyet több szakértő meg is kérdőjelezett.
A bombát egy ciprusi születésű amerikai orvosprofesszor, Panos Zavos robbantotta szombat délutáni londoni sajtóértekezletén. Zavos azt mondta: két hete egy 35 éves asszony méhébe ültette be a 4 sejtes állapotban lévő klónozott embriót, amelynek örökítőanyagát az anya férjének bőrsejtjeiből nyerték. Zavos maga is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy legfeljebb 30 százalékosra becsüli a sikeres kihordás esélyét. Hozzátette: még az sem biztos, hogy a terhesség egyáltalán létrejött, erről legkorábban a jövő héten lehet meggyőződni.

Elítélik Zavos tettét, bár nem hisznek neki

A bejelentés a teljes meglepetés erejével érte Nagy-Britannia és a világ szakközvéleményét, amelynek képviselői a döbbenetből felocsúdva súlyos szavakkal ítélték el az első emberi klónembrió beültetését.

John Reid brit egészségügyi miniszter azt mondta, hogy amit Zavos művelt, az a "géntudománnyal való durva visszaélés". A brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society klónozási munkacsoportjának elnöke kijelentette: a klónozási állatkísérletek eddigi lesújtó tapasztalatai alapján "elképesztő felelőtlenség" a klóntechnika mai szintjén emberi klónozásba fogni. A brit Nemzeti Tudósakadémia nevű agytröszt vezetője a BBC-nek nyilatkozva cirkusznak nevezte Zavos londoni sajtóértekezletét, és azt mondta: az orvosok és tudósok zöméhez hasonlóan erősen kétli a bejelentés hitelességét.

Pótalkatrészként használt sejtek?

Zavos doktor és brit kutatási partnere a sajtóértekezleten azonban bejelentette, hogy a klóntechnika további alkalmazását is tervezi. Ennek alapján egy-egy embriót a fejlődés korai szakaszában kettéválasztanának, az egyik félből rendes magzat fejlődne ki az anya méhében, a másikat lefagyasztanák, és gyógyító célú őssejtforrásként használnák a megszületett gyermek esetleges genetikai rendellenességeinek vagy egyéb betegségeinek, sérüléseinek kezelésére.

A világ legismertebb klónozott élőlénye a Dolly nevű bárány volt. Dollyt 1997-ben állították elő a skóciai Roslin kutatóintézet tudósai, tavaly februárban azonban altatással jobblétre szenderítették, mivel előrehaladott, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett. Már 1999-ben észrevették, hogy Dolly szervezetének sejtjei a természetes úton nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregednek. A kitömött klón az edinburgh-i Királyi Múzeumban tekinthető meg tavaly április óta.

Brit szakértők szerint az eddigi állatkísérletekben létrehozott klónegyedek jelentős hányada rendellenességekkel jött világra.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!