Emánuel
3 °C
12 °C

Mitől élnek sokáig a 110 évnél idősebb emberek?

2005.09.06. 10:30
Idén augusztusban halt meg a világ legidősebb embere, Anglia legidősebb embere és Magyarország egyik legidősebb embere is. A tudósok keveset tudnak arról, hogy valaki miért él sokáig, a hosszú életű emberek életvezetési tanácsai pedig meglehetősen különböznek a tudományos eredményektől.

A holland Hendrikje van Andel-Schipper 115 évesen halt meg, augusztus 30-án kedd hajnalban. A rekorder hölgy, aki egy hoogeveni idősotthonban hunyt el álmában, a hosszú élet titkának a sós heringet tartotta.

Augusztusban halt meg a 110 éves Varga Jánosné is, mondták az Indexnek a hölgy eddigi lakóhelyén, a budapesti Vakok Intézetében. A BM népességnyilvántartó rendszere szerint most 108 éves a legidősebb magyar, vagy legalábbis erről a férfiről adott lakóhelye visszaigazolt információt a hivatalnak.

Disznóhús, uborka


Jeanne Louise Calment

A hivatalosan 'valaha élt legidősebb ember', Jeanne Louise Calment 1997-ben hunyt el, 122 évesen. Ő a napi egy pohár portóira esküdött. A fehérorosz Hanna Barisevics egyike volt a nem hivatalosan 'valaha élt legöregebb emberek'-nek, szerinte a disznóhús, a csemege uborka és a vodka segít az élet meghosszabbításában. A japán Kamato Hongo 116 éves korban távozott az élők közül, elsősorban a zöld teában és a borban hitt, Nagy Britannia 113 éves egykori korelnöke, Lucy Victoria d'Abreu pedig a brandyben és a gyömbérben.

A 111 éves Florence Reeves, Anglia legidősebb embere ugyanazon a napon, mint Hendrikje van Andel-Schipper, idén augusztus 30-án hunyt el. Reeves az első világháború kitörésekor húszéves volt, középkorú, amikor elkezdődött a második és nyugdíjba ment, mielőtt Elvis Presley világsztárrá vált volna.

A kutatók szerint azonban a hosszú életű személyek sajátos életreceptjei és az idős korral kapcsolatos tudományos eredmények köszönőviszonyban sincsenek egymással, így egészen biztos, hogy az uborka-vodka kombó nem életbiztosítás.

Szupercentenáriusok

A felsoroltak mindegyike tagja egy ritka csoportnak, a szupercentenáriusok közösségének. A terminus a brit gerontológiai kutatócsoport szerint mindenkit jelöl, aki 110 évnél több ideig él. Adatbázisuk szerint jelenleg 68 szupercentenárius él világszerte, írja a BBC.


Hendrikje van Andel-Schipper

A hosszú élet mindig is foglalkoztatta az embereket, kezdve a bibliai Noé történetétől, akinek 500 éves korában született az első fia, vagy Matuzsálemtől aki a 969 éves kort ért meg, egészen Johnatan Swift halhatatlan struldbrug lényéig a Gulliverben.

Ian Philp gerontológus szerint egyelőre nincsenek pontos ismereteink arról, hogy egyes emberek miért élnek ilyen sokáig. "Mindenkit érdekel a halandóság, mivel mindnyájan hosszú és egészséges életet szeretnénk. Ugyanakkor tudományos értelemben bizonytalanok vagyunk abban a tekintetben, hogy a kilencven-száz évig élő emberek életkorát milyen különleges jellemzők alakítják. Az azonban teljesen bizonyos, hogy léteznek ezek a különleges jellemzők" - fogalmazott a professzor.

Öregedünk

Azonban a kilencven-százéves emberek különlegessége lassanként alábbhagy, ahogy egyre több ember éri el a centenáriumi életkor. Száz éve alig néhány száz évet megért ember volt a világon. "A régi idők rekordjai nem teljesen megbízhatóak, így nem lehetek biztosak abban, hogy meddig éltek az emberek, de ismereteink szerint a görög civilizáció rekorderei 80-90 évesek voltak" - mondta Tom Kirkwood genetika- és életkorkutató professzor. A római korban a várható átlagéletkor 22 év volt (főként a csecsemőkori halandóság miatt), 1800-ra 40 évre, 1900-ra késő negyvenre, napjainkra pedig hetvenötre nőtt.

A tudósok szerint a 120 éves kor határt képez, amely után az emberi szervezet képtelen egészségesen tovább élni, kivéve abban az esetben, ha valamilyen genetikai beavatkozást hajtanak végre rajta - ennek a felfedezése azonban egyelőre várat magára.

Addig is bárki, aki meg akarja érni a századik születésnapját, egyelőre legfeljebb annyit tehet, hogy egészségesen étkezik, rendszeres testmozgást végez, nem dohányzik, kevés alkoholt fogyaszt és élénk társadalmi életet él.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.