Káros a műanyag cumisüveg?
Ha hinni lehet egy új tanulmánynak, gyerekek egész generációja nőtt úgy fel, hogy pici koruktól kezdve szürcsöltek egy mérgező vegyületet, a biszfenol -A-t. Egy észak-amerikai környezetvédő és egészséggel foglalkozó szervezeteket összefogó konzorcium szerint sok márkás cumisüvegből szivárog biszfenol-A.
Az említett vegyületet polikarbonát műanyagok előállításához használják fel széleskörűen, az ásványvizes palacktól az ételhordóig.
A cumisüvegek mindegyikének 80 C fokra való felmelegítésekor 5-7 ppb (egymilliárd részecskéből egy) mértékben szabadult fel biszfenol-A. A tanulmány szerint a zsíros vagy savas folyadékokban (például tej vagy almalé) valószínűleg több biszfenol-A oldódik, mint a vízben.
Pánikra azonban elvileg semmi ok. Az amerikai és az uniós élelmiszerhatóságok ugyanis a cumisüveg-adatok huszonötszörösénél határozták meg a még biztonságos napi bevitelt. A vegyület ellenzői szerint a határérték túl magas, hiszen állatok esetében kimutatták, hogy a biszfenol-A az ösztrogén nevű hormont utánozva nagyon kis mennyiségben is megzavarja a nemi hormonok egyensúlyát: többek közt mell- és prosztatarákot, korai ivarérést, vetélést okoz. A kritikusok szerint a felnőttek számára megadott határértéknél jóval alacsonyabb koncentráció is károsíthatja a csecsemőket - hiszen minden akkor kezd el fejlődni, a szaporodó-szervektől kezdve az agyon át az immunrendszerig.
A hatóságok viszont azzal érvelnek, hogy míg az állatok esetében a vegyület bekerül a véráramba és sokáig a szervezetben marad, az ember hamar kiválasztja a vizeletébe. Ennél fogva az állatok esetében kimutatott hatások nem léphetnek fel az embernél. Sajnos, ezt nem támasztja alá megfelelő számú kutatás. Ahhoz, hogy nyugodtan dönthessünk: használjuk-e továbbra is a jól bevált polikarbonát cumisüvegeket vagy kidobjuk őket a szemétbe, több humán adatra lesz szükség.