Miklós
-7 °C
2 °C

Vissza nem térítendő K+F támogatás

2002.02.27. 18:09
Az Oktatási Minisztérium szerdán ismertette a műszaki kutatási-fejlesztés támogatására 2002-ben meghirdetett pályázatokat. Az anyagok a minisztérium honlapján elektronikus formában elérhetőek. Fontos változás az idén, hogy az EU szabályozással összhangban kizárólag vissza nem térítendő támogatást nyújtanak - mondta el Pálinkás József oktatási miniszter.
Az Oktatási Minisztérium (OM) kihirdette a Központi Műszaki Fejlesztési Alapprogram (MÜFA) keretében kiírt 2002. évi kutatás-fejlesztési pályázatokat. Az idén erre a célra 9,5 milliárd forintos forrást biztosító MÜFA célja, hogy elősegítse a társadalom és a gazdaság fejlődésére, az euro-atlanti integrációra, a technológiai innovációra jelentős hatást gyakorló, nemzetgazdasági szinten hatékony műszaki fejlesztést és innovációt.

Szabó Gábor kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár és Pálinkás József miniszter
Céljai közé tartozik a közcélú műszaki innovációk, a gazdálkodó szervezetek versenyképességét javító, de saját pénzügyi kockázatvállalási lehetőségeiket meghaladó innovációs célok támogatása, illetve a kutatási-fejlesztési infrastruktúra fejlesztése. Az alapprogram keretében lehetővé válik a hasznosításra alkalmas eredmények megismertetése, alkalmazásának meggyorsítása is - mondta el Pálinkás József oktatási miniszter.

Az idei pályázatok jórészt a korábban már bevált rendszer folytatását jelentik, ugyanakkor megjelent néhány igen lényeges változás. Mindjárt a legfontosabb, hogy 2002-ben az EU pályázati rendszereivel összhangban a MÜFA pályázatok is kizárólag vissza nem térítendő támogatást nyújtanak.

Korábban a bankgaranciák és a fedezetnek felkínált javak körül folyamatosan bonyodalmak voltak. A kilencvenes évek közepén kötött pályázati szerződéseknél pedig a visszafizetéseket is nagyon rossz százalékban sikerült teljesíteni - mondta el Szabó Gábor, az OM kutatás-fejlesztési helyettes államtitkára.

Ehhez képest könnyebbség, hogy ettől az évtől eleve nem visszatérítendőnek szánják a támogatásokat. Természetesen nem előre nyújtják át a nyerteseknek a támogatást, hanem utólag térítik meg a költségeiket. Különben az EU-ban az az elfogadott, hogy 50 százalékos önerőt mindig fel kell tudni mutatni - mondta Pálinkás József.

Ahol az 5-75 millió forintos támogatási összeget elnyert pályázók a kiadásokat nem tudják előre megfinanszírozni, a Pénzügyminisztérium engedélyével már évek óta lehetséges a pályázati összegből előleget folyósítani. A jogszabály szerint ebben a formában három alkalommal legfeljebb 25 százalék folyósítható. De ha valakinél az előleggel való elszámolás nem sikerül, a teljes összeg kifizetésével megvárják a pályázati szerződésben vállaltak teljesítését.

A 2002-es kiírásokban már olyan egységesítő szerkesztéseket végeztek, amelyek fokozatosan lehetővé teszik az elektronikus pályázati űrlapok használatára való áttérést. A pályázatokat kizárólag elektronikus formában még nem lehet beküldeni, egy papíralapú példányra mindenképpen szükség van, leginkább a hitelesség igazolása miatt.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.