Emma
1 °C
6 °C

Magyarországra jöhet az uniós kutatóintézet

2008.05.30. 06:28
Csütörtök éjjel szavaztak az uniós tagállamok az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyéről. A résztvevők túlnyomó többsége a kritériumoknak egyedül megfelelő Budapest mellé állt, de a lengyelek megakadályozták a döntést.

Nem született teljes körű konszenzus csütörtök éjjel Brüsszelben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyéről a 27 európai uniós tagállam között, azonban a versenyképességi miniszterek megállapodtak abban, hogy a székhely 2004 óta csatlakozott tagállamban lesz, és olyan országban, ahol még nem működik uniós ügynökség - jelentette be a maratoni ülést követően a szlovén EU-elnökség. Az öt jelölt közül az említett két kritérium egyszerre csak Budapestre illik.

Jó esély

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a találkozót követően úgy nyilatkozott, jó esélye van annak, hogy a tervek szerint legkésőbb június 18-án meghozandó végső döntés Magyarországnak kedvez. Az MTI értesülései szerint csütörtökön a 27 tagországból 26 támogatta Magyarországot, csak a saját székhelyjelölttel rendelkező Lengyelország jóváhagyása hiányzott a konszenzushoz.

Többkörös szavazás során a németországi Jéna, a spanyolországi Sant Cugat del Valles (Barcelona), a közösen induló Bécs és Pozsony, valamint a lengyelországi Wroclaw és Budapest közül csak az utolsó kettő maradt versenyben. A csatát megnyertük, de a háborút még nem - fogalmazott a formailag kötetlen eszmecserét követő hajnali sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon. - Nagyon fontos részeredmény született, Magyarország nagyon jelentős támogatást kapott.

Megerősítette, hogy úgy tűnik, konszenzus van a fent említett két kritérium figyelembe vételében. Mint mondta azonban, "volt olyan ország, amely a konszenzus kialakításához még időt kért". Hangoztatta: abban is egyetértés volt, hogy a döntést ezen a szinten, a miniszterek tanácsában kell eldönteni. Ezért is jelölték meg határidőként a következő állam- és kormányfői találkozó előtti napot.

Támogatás

Bajnai Gordon egy héttel ezelőtt prezentáción ismertette Brüsszelben a magyar elképzeléseket. Érvelésében kiemelt szerepet játszottak Magyarország tudományos tradíciói és jelenlegi elkötelezettsége a területen, továbbá az a tény, hogy a politikai élet, a tudományos világ és a színhelyül tervezett főváros egyöntetűen támogatja a tervet. A kormány már több rendelkezést hozott az intézettel kapcsolatban egy Magyarország számára kedvező uniós döntés esetére. Eldőlt, hogy az intézet épülete a minden szempontból ideálisnak tűnő Infoparkban lesz, továbbá a kormány húsz évig vállalja az épületbérlet költségeit és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségeit. Ez nemzeti ügy - emelte ki most Bajnai. Magyarországnak nagyon nagy esély, hogy Európa fejlesztési, kutatási központja lehessen.

A miniszter - a végső eredménytől függetlenül - köszönetet mondott mindazoknak, akiknek részük volt a magyar jelöltség előkészítésében.

Az uniós kutatóintézet célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatási ágazat fellendüléséhez. Hét év alatt 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiák és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Az idegesítően nyugodt emberek szigetvilága

Azúrkék óceán, szélfútta fehér homokos part, palackorrú delfinek és idegesítően nyugodt helyi lakosok: ez a Zöld-foki szigetek.