Orsolya
7 °C
10 °C

Gömb alakú guruló szonda a Marson

2001.08.23. 13:43
A NASA JPL kutatói akkor jutottak erre az ötletre, amikor egy kísérleti jármű, egy kerekes marsjáró elromlott a tesztek során. Mialatt a Mojave sivatagban fel-alá száguldott, az egyik embermagas felfújható kereke hirtelen levált, és a széltől hajtva a homokdűnék között messzire gurult.
Egy gömb alakú, ház méretű szonda ki tudná használni a Mars felszínén uralkodó szélviszonyokat, és képes lehetne a helyváltoztatásra. A NASA kutatói ezzel a megoldással kiküszöbölhetnék a nehéz terepviszonyok között kevésbé megbízható kerekes járgányok használatát.

A NASA olyan pehelysúlyú és felfújható robotot fejleszt, amely tovagördülve képes közlekedni a Marson, a belsejében pedig feszítő zsinórokkal rögzítve kamerákat és vízkereső felszerelést cipel.

Ha a gömb eléri az érdeklődésre számot tartó helyszínt, a ballont kissé leengedik, ezzel stabilizálják a helyzetét. Ha a talajvizsgálat befejeződött, újból felfújja magát, és a megfelelő irányú szélt kivárva továbbgurul. A NASA Pasadenában működő, sugárhajtást kutató laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory, JPL) munkatársai a különleges gömb első működő prototípuson dolgoznak.

Szapora léptű alkatrész

A JPL kutatói akkor jutottak erre az ötletre, amikor egy másik kísérleti jármű, egy kerekes marsjáró elromlott a tesztek során. Mialatt a Mojave sivatagban fel-alá száguldott, az egyik embermagas felfújható kereke levált, és a széltől hajtva a homokdűnék között messzire gurult.

Negyed mérföldet tett meg a nehéz talajviszonyok között - mondta el a CNN-nek Tim Conners, a NASA technikusa, aki a terepjáró eszköz elszabadult kerekét üldözte. Jack Jones, a NASA kutatója el volt képedve a gyorsjárású alkatrész láttán. A ballon képes volt a mély homokkal borított, komoly emelkedőket leküzdeni. Semmi nem állította meg az útján.

Jones és a JPL robotjaihoz felfújható eszközöket fejlesztő munkatársai nyomban újabb alkalmazási lehetőségeken gondolkodtak. Ha elég nagyra építjük, a szondát semmi nem állíthatja meg. A guruló Mars-robot 35 kilométeres óránkénti sebességet képes elérni, a megállításához pedig a ballonból kissé leeresztik a gázt.

Semmi nem állíthatja meg

Egy másfél méteres labdát teszteltek a sivatagban, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy négyszer ekkora gömb tekintélyes méretű sziklákat küzdhetne le, és 25 fokos emelkedőkön is feljutna. Ennek eléréséhez kizárólag a Mars gyér légkörében fújó erős szelet használná.

A gurulás irányításához kedvezőtlen szelek esetén kissé leeresztenék a ballont, vagy egy belső navigációs rendszer parancsainak megfelelően folyadékot pumpálnának a jobb vagy a bal oldalra, enyhe kanyarvételre késztetve a gömböt.

Ez mind kísérleti megoldás, vagyis még más ötleteket is kipróbálunk. De komolyan bízom benne, hogy a szél hajtotta gömb működni fog - jelentette ki Jones. Augusztus végén újabb tesztek következnek a Mojave sivatagban.

A tudós véleménye szerint egy ilyen szonda a Marson az ütközés tompítására a leszállásnál is tudná hasznosítani a párnázatát. Ez a megoldás más kedvező légkörű és gravitációjú égitesten, például a Neptunusz Triton vagy a Jupiter Io nevű holdján is bevethető lenne.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!